16 июня, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Як витримати 11 годин бою в 23-кілограмовому обладунку: вчені перевірили на піхотинцях
Як витримати 11 годин бою в 23-кілограмовому обладунку: вчені перевірили на піхотинцях

Як витримати 11 годин бою в 23-кілограмовому обладунку: вчені перевірили на піхотинцях

Дослідники вирішили перевірити, як давньогрецькі воїни воювали в повному обладунку бронзового століття.

Військові-добровольці протестували копії давньогрецьких обладунків, взявши участь у реконструкції боїв, описаних у поемі Гомера "Іліада", пише New Scientist.

Експеримент показав, що воїни бронзового століття могли битися у важкому захисному спорядженні навіть у тривалих боях.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

За словами вчених, 3500-літній обладунок із Дендри, який є прикладом найстарішого повного обладунку Європи бронзового століття, справді був придатний для бою. Ідея такого експерименту виникла через те, що багато вчених вважали, що обладунок із Дендри — це всього лише церемоніальне вбрання мікенської цивілізації, яка домінувала в Греції та на островах Егейського моря.

Андреас Флуріс з Університету Фессалії в Греції та його колеги звернулися по допомогу до грецьких морських піхотинців, які випробували на собі 23-кілограмові копії обладунків бронзового століття. Військові в них ходили, бігали, керували колісницею і виконували бойові прийоми з мечем, списами, луком і навіть камінням.

Усі ці дії відповідали описам Гомера, які детально розповідав про елітних воїнів у важкій броні. До їхніх завдань входило швидко атакувати ворога і відступити в безпечне місце за основною лінією бою, щоб мати змогу відпочити та перегрупуватися, зазначає співавтор дослідження Кен Вордл з Університету Бірмінгема.

"Гомерівська бойова тактика характеризувалася ідеєю "бий і біжи", формою фізичного навантаження, яка в сучасній медицині описується як "високоінтенсивні інтервальні вправи", — каже Флоріс.

Протягом 11-годинного періоду дослідники фіксували частоту серцевого пульсу піхотинців в обладунках, температуру їхнього тіла і температуру на поверхні шкіри, перевіряли їхню кров і вимірювали витрати енергії в кожному занятті.

Вчені навіть відтворили середземноморський план харчування, який також був описаний в "Іліаді". Прийом їжі включав у себе сніданок і вечерю, а також перекус у вигляді сухого хліба, меду, козячого сиру і цибулі.

Піхотинці в обладунках витримали режим, попри відчутну втому. Зазначається, що результати могли б бути ще вищими, якби справа стосувалася реальної бойової ситуації.

Команда також склала комп'ютерну математичну модель, щоб показати, як воїн у броні з Дендра міг протриматися 11 годин у боях. Щоправда, з моделі були виключені екстремальні умови, такі як високі температури повітря.

Нагадаємо, у польському селі Микуловиці металошукач зробив цікаву знахідку: частково повний комплект гусарських обладунків. Гусари були різновидом легкої кавалерії кінця XVII і XVIII століть, відомі своєю швидкістю і спритністю в бою.

Источник материала
Поделиться сюжетом