16 июня, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Один з основних продуктів українців стрімко дорожчає: супермаркети готуються переписувати ціну
Один з основних продуктів українців стрімко дорожчає: супермаркети готуються переписувати ціну

Один з основних продуктів українців стрімко дорожчає: супермаркети готуються переписувати ціну

В Україні росте вартість свиней – вперше за місяць збільшилися закупівельні ціни на худобу м’ясних порід. Першими це відчули оптовики, але згодом подорожчання може досягнути і роздрібних покупців свинини.

Про відновлення котирувань на ринку промислової свинини повідомила асоціація "Свинарі України". "Торги минулого тижня завершилися довгоочікуваною зміною вектора руху цін закупівлі свиней забійних кондицій", – зазначили в організації.

Так, порівняно з минулим тижнем виробники свиней-живця збільшили вартість партії на 3-5 грн/кг – до 58,5–62 грн/кг. Середньозважена ринкова ціна визначилася на 7,7% вище минулотижневої – на рівні 60 грн/кг.

"Постачальники свиней забійних кондицій зазначають, що торгівля йде планово, без переносів і відмов. Водночас, пропозиція тварин важчою масою зберігає тиск на ціни, хоча він помітно нижчий ніж до цього", – зазначили в асоціації свинарів.

Більшість заготівельників розраховує на стабілізацію цін найближчим часом, оскільки порівняно з Великоднім періодом реалізація свинини послабилася, але й досі лишається відносно стабільною та плановою. Окремі оператори не відкидають можливість подальшого підвищення цін на початку літа.

Вартість свинини у супермаркетах

Тим часом, роздрібні ціни у торгових мережах значно перевищують заявлені виробниками свинини. Наприклад, згідно з даними "Мінфіну", вартість м’яса залежить від частини туші, з якої воно походить. В середньому станом на 23 травня в найбільших мережах країни такі ціни:

  • підчеревина – 172,63 грн/кг;
  • грудинка – 161,30 грн/кг;
  • ребра – 179,63 грн/кг;
  • лопатка – 172,86 грн/кг;
  • шашлик – 241,23 грн/кг;
  • ошийок – 242,95 грн/кг.

Можна помітити, що порівняно з квітневими ціни на свинину для роздрібних покупців найбільше подорожчало шашличне м’ясо (вартість збільшилася одразу на 46 грн/кг) і лопатка (на 11 грн/кг).

Також OBOZ.UA писав, що в Україні почали помітно зростати ціни на картоплю торішнього врожаю. Виробники вже відвантажують "стару" картоплю на 27% дорожче, ніж тиждень тому. Зростання цін наздогнало супермаркети і може продовжитися.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом