16 июня, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Представлений електромобіль Kia EV3 із голосовим помічником на базі ChatGPT
Представлений електромобіль Kia EV3 із голосовим помічником на базі ChatGPT

Представлений електромобіль Kia EV3 із голосовим помічником на базі ChatGPT

Сьогодні Kia представила повністю електричний кросовер EV3, який ілюструє зростаючий інтерес світових автовиробників до впровадження генеративного ШІ у свої автомобілі. Електромобіль буде оснащений новим голосовим помічником, створеним на базі ChatGPT OpenAI. Сама Kia також приклала руку до розробки голосового помічника – велика мовна модель, що лежить в основі ChatGPT, була модифікована та налаштована автовиробником.

Голосові помічники в транспортних засобах не є новиною, при цьому далеко не завжди водії оцінюють їх позитивно. Автовиробники, такі як BMW, Kia, Mercedes-Benz та Volkswagen, стверджують, що генеративний ШІ зробить голосових помічників набагато функціональнішими і дасть можливість водіям та пасажирам взаємодіяти з ними природним чином.

На сьогодні деякі автовиробники вже зробили перші кроки до масштабного впровадження генеративного ШІ у транспортні засоби. Mercedes-Benz додала діалогового ШІ-бота у свою інформаційно-розважальну систему MBUX у червні 2023 року. У січні 2024 року BMW та Volkswagen продемонстрували свої варіанти цієї технології на виставці CES у Лас-Вегасі.

Голосовий помічник Kia Assistant вперше дебютував у квітні 2024 року у новому компактному седані з ДВС Kia K4. Керівник відділу дизайну Kia Пабло Мартінес (Pablo Martinez), розповів, що велика мовна модель, що лежить в основі ШІ-помічника, є ChatGPT від OpenAI, але вона була «сильно модифікована і налаштована автовиробником, щоб дозволити клієнтам планувати поїздки, керувати автомобілем і знаходити розваги, включаючи музику та ігри».

Спочатку електромобіль буде доступний тільки з мотором потужністю 204 к.с. (283 Нм), а от батарей буде два варіанти: стандартної ємності на 58,3 кВт·год та Long Range на 81,4 кВт·год. Остання забезпечить до 600 км ходу за циклом WLTP. Підтримується швидка зарядка — з 10 до 80% батарея заповнюється лише за 31 хвилину. Розгін до 100 км/год. кросовер розганяється за 7,5 секунди, а максимальна швидкість становить 170 км/год.

Kia EV3 стане першим повністю електричним автомобілем у портфоліо компанії, оснащеним новим помічником на базі ШІ. Продаж Kia EV3 стартує в Кореї в липні 2024 року, у другій половині року кросовер з’явиться у продажу в Європі. Дата початку постачання до США не називається. Вартість, за попередніми даними, починатиметься від 30 тис. доларів.

Источник материала
Поделиться сюжетом