Прорватися до Слов'янська. Чому ситуація на Сіверському напрямку різко загострилася
Прорватися до Слов'янська. Чому ситуація на Сіверському напрямку різко загострилася

Прорватися до Слов'янська. Чому ситуація на Сіверському напрямку різко загострилася

Російські війська різко активізувалися на Сіверському напрямі. Військовий кореспондент Богдан Мірошников визначає, що саме вони роблять, і означає кінцеву мету — вихід до Слов'янська та Краматорська.

Сіверський напрямок

Ну що ж, скоріше за все, ворог свої суттєві останні зусилля у цій кампанії (яка почалася у жовтні 2023) вирішив докласти саме на цьому напрямку.

Ні, Білогорівку вони не захопили, оркам потрібно менше хрюкати. Але в цілому напрямок став дуже важким, на рівні з покровським та часівярським.

Тепер пробіжимося по основних ділянках.

Білогорівка — ворог мало того, що не захопив село, він не може багато місяців захопити карʼєр. При цьому, основний вектор атак (і накопичення резервів ворога) змістився з району Золотарівки на Шипилівку.

Раніше вважалося, що окупант намагатиметься з боку Золотарівки обійти Білогорівку з заходу та взяти в оточення наш гарнізон. Але спочатку постійні невдачі з того боку, а після — ще й контратаки "Азову" у Серебрянському лісництві поставили всю ідею під питання.

Тому наразі ворог змінив підхід у бік фронтальних лобових атак на східні околиці та районі карʼєру Білогорівки.

У цьому ж контексті слід згадати за Верхньокамʼянське, яке не дає окупантам обійти Білогорівку з заходу. Біля Верхньокамʼянського також тривають важкі бої, але все, що ворог може досягнути — забігати на околиці села і там здохнути.

Спірне — ворог продовжує нависати на східних околицях. Іноді рейдові дії окупанта доходять до центру села, але закінчуються тим самим, що й у Верхньокамʼянському.

Важливо Після Очеретиного — Карлівка: під Донецьком розпочинається новий етап битви

Напрямок Виїмки — Івано-Дарʼївки: тут окупант намагається суттєво наростити зусилля, щоб рухом з боку Веселого доповзти до Виїмки. Саме Виїмка тут є ключовою точкою, яка нарівні з Білогорівкою не дає окупанту просунутися до околиць самого Сіверська. Також село дає змогу стійко оборонятися у районі Спірного. Тому ворог намагається зараз атакувати ще й Роздолівку, щоб зі свого лівого флангу підібратися до Виїмки. Теж невдало.

Незважаючи на постійні невдачі на всьому напрямку, окупант все ж робить висновки та перегруповується таким чином, щоб дотиснути Білогорівку та Спірне, окупувати Виїмку та підібратися до Сіверська вже з двох боків.

У контексті наступних наступальних кампаній ворога (а вони ще будуть; я ж думаю, у цьому ніхто не сумнівається?), Сіверськ є однією з ключових точок взагалі.

Разом з Часіком, Констахою та Лиманом, Сіверськ є однією з тих буферних точок, яка не дає окупанту розпочати бої за краматорсько-словʼянську агломерацію.

А також Сіверськ є ще чудовим плацдармом. Ви, може, вже й забули, але ворог чудово усвідомлює, що від Сіверська до околиць Лисичанська — 20 км.

Така сама відстань від наших передових позицій у районі Володимирівки (східніше Вугледара) до Волновахи.

Тому ворог дуже бажає звільнитися від цього "головного болю" та почергово (або навіть одночасно) остаточно вирішити це питання у наступній своїй кампанії (попередньо осінь-зима 2024).

Саме тому ми повинні завжди памʼятати про сіверський напрямок. Він дуже важливий та має щонайменше оперативно-тактичне значення.

Автор висловлює особисту думку, яка може не співпадати із позицією редакції. Відповідальність за опубліковані дані в рубриці "Думки" несе автор.

Джерело.

Важливо Між Покровськом та Краматорськом: де намагаються наступати ЗС РФ на найважливіших ділянках фронту
Теги по теме
российская агрессия
Источник материала
Поделиться сюжетом