"Темні вимирання" непомітно стирають життя на Землі: що це таке і як цьому запобігти
"Темні вимирання" непомітно стирають життя на Землі: що це таке і як цьому запобігти

"Темні вимирання" непомітно стирають життя на Землі: що це таке і як цьому запобігти

Термін "темне вимирання" означає втрату видів, про існування яких ми навіть не підозрюємо. Іншими словами, це стосується форм життя, які вимерли до того, як їх було відкрито або науково описано, тобто вони не отримали таксономічної класифікації.

Як правило, це стосується тих рослин і тварин, які вимерли, як прямий результат зміни середовища існування, спричиненої людиною. Однак ці невідомі антропогенні вимирання аж ніяк не обмежуються сучасною епохою й поширюються аж до доісторичних часів, коли наші предки вперше колонізували континенти світу та полювали на певну мегафауну до забуття, пише IflScience.

Багато з цих давно зниклих гігантів добре представлені в літописі скам’янілостей, але експерти вважають, що за останні 10 000 років, ймовірно, відбулося чимало вимирань мегафауни, про які ми навіть не знаємо.

Велика хвиля вимирання, викликаного діяльністю людини, почала прокочуватися планетою приблизно з 14 століття, коли прогрес у європейських морських технологіях дозволив жителям Заходу колонізувати віддалені океанські острови, приносячи з собою щурів, котів та інших немісцевих ссавців, які абсолютно знищили місцеву дику природу. Однак, оскільки це передувало так званому таксономічному періоду (який розпочався на початку 19 століття), багато видів, які загинули в цю епоху, не були науково описані або зареєстровані в будь-якому каталозі, тобто точного уявлення скільки істот вимерло не існує.

Але навіть з початку самого таксономічного періоду невідома кількість видів припинила існування перш ніж хтось мав можливість зареєструвати їх. Багато з цих форм життя просто безслідно зникли. Інші залишили скам'янілості, які або були виявлені після того, як вони вимерли, або ще не розкопані. А є і такі, що все ще існують лише в музеях чи колекціях, чекаючи на систематиків, щоб посмертно їх описати.

"Ми знаємо, що ми втратили й описали, але велика кількість того, що зникло до опису, а в деяких випадках зникло ще до того, як наука таксономія навіть зародилася. Світ після Ліннея, в якому ми описували види, насправді рухався вперед лише кілька століть. Тож усе, що було до того часу відкриття Ліннея, могло бути абсолютно невідомим", – розповідає доктор Олександр Ліз із Манчестерського столичного університету.

Для того, щоб заповнити всі прогалини, науковцям потрібно було б знайти останки кожного виду, який був доведений до вимирання, але само собою зрозуміло, що це малоймовірно. "Для багатьох видів ми вдаємося до скам’янілостей і напівкам’янілостей. Таким чином, види, які добре скам’яніли, можуть мати кращий список історичних вимирань, але не всі види. Птахи, наприклад, не скам’яніють так добре, як ссавці, а більшість безхребетних дуже рідко зустрічаються в скам’янілому літописі", – пояснює вчений.

Іншими словами, насправді невідомо, скільки темних вимирань відбулося в історії людства, хоча вчені зробили кілька припущень, і цифри досить приголомшливі.

Офіційний список вимерлих рослин і тварин ведеться Червоним списком Міжнародного союзу охорони природи (МСОП), і наразі він нараховує лише 909 видів. Однак, за власним визнанням організації, ця цифра є "значно заниженою", оскільки вона не враховує невідомі вимирання чи невідкриті види. Тому дослідники зробили кілька спроб розробити статистичні моделі для розрахунку кількості темних вимирань, які супроводжували ці підтверджені винищення. Наприклад, результати одного дослідження показали, що близько 1430 видів птахів могли бути знищені діяльністю людини, тоді як інше припускає, що до 60 відсотків усіх вимирань у певних таксономічних групах можуть бути невідомими видами.

В іншому документі зроблено висновок, що втрачено до 260 000 видів безхребетних за останні 500 років, підкреслюючи сильну неточність Червоного списку, коли справа доходить до реєстрації темних вимирань. Однак усі ці оцінки досить приблизні й жодних точних цифр, які б описували всі організми, які зникли з лиця Землі, немає.

Як запобігти темним вимиранням?

Вимирання є неминучою частиною процесу природного відбору, і вважається, що навіть без допомоги людей світ втрачав би приблизно 0,1 організму на мільйон видів на рік. Однак поточні оцінки показують, що світ спустошується в тисячі разів швидше, ніж ця фонова швидкість, що призводить до припущення, що нині – розпал масового вимирання за рахунком в історії нашої планети. Тому абсолютно очевидно, що зараз потрібні значні інвестиції в збереження середовища існування, щоб хоч трохи зупинити зсув.

Вчені вважають, що багато видів, яким загрожує зникнення, навряд чи виживуть без програм розведення в неволі. Звісно, програми розмноження ex-situ розроблені для порятунку відомих видів від знищення, і тому безпосередньо не допомагають полегшити кризу темного вимирання. Однак, відновлюючи середовища існування, є шанс несвідомо повернути величезну кількість ще не відкритих видів, на додаток до порятунку тих, кого є потреба врятувати.

"Темне вимирання перестало б існувати як концепція, якби ми мали більш повний перелік мешканців світу. Можливо, ми не зупинимо зникнення багатьох із цих видів, але якби тільки ми змогли описати їх усі, тоді принаймні ми б знали, що ми втрачаємо", – пояснює Олександр Ліз.

Отже, потрібно значно збільшити таксономічну продукцію. Але, на жаль, наука таксономія знаходить все менше прихильників. "Ця місія полягає в тому, щоб каталогізувати біорізноманіття Землі до того, як воно зникне, але цей процес дуже сповільнюється, оскільки таксономія нині недофінансована", – каже вчений. То ж, щоб запобігти вимиранню таксономії, вкрай необхідні додаткові інвестиції.

"Ніколи не вдасться описати все. Але, сподіваюся, ми зможемо перевищити 10 відсотків. Це має бути мета", – робить висновок доктор Ліз.

Раніше OBOZ.UA розповідав, що "льодовик Судного дня" в Антарктиді тане набагато швидше, ніж вважалося раніше. Це може призвести до затоплення багатьох прибережних міст Америки.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом