16 июня, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Вчені виявили істоту віком 308 мільйонів років із колючими лапами
Вчені виявили істоту віком 308 мільйонів років із колючими лапами

Вчені виявили істоту віком 308 мільйонів років із колючими лапами

Douglassarachne acanthopoda, павукоподібний з колючими лапами віком 308 мільйонів років, був виявлений у місцевості Мейзон-Крік у штаті Іллінойс. Цей унікальний вид підкреслює різноманітність древніх павукоподібних у кам’яновугільному періоді, хоча його точна класифікація залишається невизначеною.

Понад 300 мільйонів років тому всілякі павукоподібні повзали в кам’яновугільних лісах Північної Америки та Європи. Серед них були знайомі нам тварини, такі як павуки, жниварі та скорпіони, а також екзотичні тварини, які зараз зустрічаються в теплих регіонах, наприклад павуки-батоги та скорпіони-батоги.

Але в цих місцях існування також були досить дивні павукоподібні, які належали до нині вимерлих груп. Навіть серед цих незнайомих видів, які зараз втратили час, один міг виділятися своїми броньованими ногами. Нещодавно стародавня істота була описана в новій статті, опублікованій в Journal of Paleontology, написаній Полом Селденом з Університету Канзасу та Музею природної історії Лондона та Джейсоном Данлопом з Музею природи Берліна.

«Douglassarachne acanthopoda походить із відомого місця Мейзон-Крік в штаті Іллінойс і має вік близько 308 мільйонів років», — сказав провідний автор Селден. «Цей компактний павукоподібний мав довжину тіла приблизно 1,5 сантиметра і характеризується своїми надзвичайно міцними та колючими ногами — такими, що він зовсім не схожий на жодного іншого відомого павукоподібного, живого чи вимерлого».

Еволюційне значення і таємниця

Дослідник з KU сказав, що вимірювання карбону є важливим джерелом інформації для викопних павукоподібних, оскільки це перший випадок в історії Землі, коли більшість живих груп павукоподібних зустрічаються разом. Тим не менш, фауна все ще сильно відрізнялася від сучасної.

«Павуки були досить рідкісною групою, відомою на той час лише з примітивних ліній, і вони поділилися цими екосистемами з різними павукоподібними, які давно вимерли», — сказав співавтор Данлоп. « Douglassarachne acanthopoda є особливо вражаючим прикладом однієї з цих вимерлих форм. Дуже колючі ноги скам’янілості нагадують деяких сучасних жниварів, але план його тіла сильно відрізняється від жниваря чи будь-якої іншої відомої групи павукоподібних».

Реконструкція павукоподібного Douglassarachne acanthopoda віком 308 мільйонів років із відомого місцезнаходження Мейзон-Крік. Авторство зображення: Пол Селден та ін

Це змусило двох вчених зробити висновок, що він не належить до жодного з відомих загонів павукоподібних.

«На жаль, такі деталі, як частини рота, неможливо побачити, що ускладнює точно сказати, яка група павукоподібних є його найближчими родичами», — сказав Селден. «Він може належати до ширшої групи, до якої входять павуки, павуки-батоги та скорпіони-батоги. Якою б не була їхня еволюційна спорідненість, схоже, що ці колючі павукоподібні походять з того часу, коли павукоподібні експериментували з різними планами тіла. Деякі з них згодом вимерли, можливо, під час так званого «колапсу тропічних лісів у кам’яновугільному періоді», незабаром після епохи Мейзон-Крік, коли вугільні ліси почали дробитися та відмирати. Чи, можливо, ці дивні павукоподібні трималися до кінця пермського масового вимирання?»

За словами команди, скам’янілість Мейзон-Крік є одним із найважливіших вікон у життя пізнього карбону, що породжує широкий спектр захоплюючих рослин і тварин. Нинішня скам’янілість була виявлена ​​в глиняно-залізняковому бетоні у 1980-х роках Бобом Масеком, а пізніше була придбана колекцією Девіда та Сандри Дугласс і виставлена ​​в їх Музеї доісторичного життя.

«Назва роду Douglassarachne вказує на визнання сім’ї Дугласс, яка люб’язно передала зразок до Музею природної історії Філда в Чикаго для наукового вивчення, коли стало очевидно, що він представляє неописаний вид», — сказав Данлоп. «Тоді acanthopoda відноситься до унікальних і характерних колючих ніг тварини».

Источник материала
Поделиться сюжетом