24 июня, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Повернення до еліти: чого чекати від "Динамо" у Лізі Чемпіонів
Повернення до еліти: чого чекати від "Динамо" у Лізі Чемпіонів

Повернення до еліти: чого чекати від "Динамо" у Лізі Чемпіонів

Після двох років відсутності, київське "Динамо" повертається до когорти кращих - команда потрапила в зону Ліги Чемпіонів. За такий короткий час багато чого змінилося у складі клубу, а турнір взагалі переформатували. Сьогодні OBOZ.UA згадає, як же динамівці виступили там минулого разу і спробує спрогнозувати, чого чекати від киян у новому розіграші ЛЧ.

Катастрофа за крок до тріумфу

Востаннє пробитися до еліти кияни змогли не так давно - в першому сезоні за часів повномасштабної війни. В розіграші 21/22 на зимову паузу вони пішли другими після "Шахтаря". При цьому, "Динамо" нав’язати боротьбу знизу міг лише потужний "Дніпро-1", який наступав на п’яти. Але після початку великої війни федерація вирішила зафіксувати все як було на момент вимушеної зупинки - без конкуренції кияни потрапили до кваліфікаційного раунду. Тоді лише чемпіон потрапляв до групи, інших чекав довгий відбір.

Через тривале падіння асоціації в європейському рейтингу, старт у кваліфікації ставав усе глибшим. Аби дістатися квартетів, треба було подолати аж 3 команди! Той відрізок як зараз перед очима, вся стадія була надзвичайно складна. Спочатку заруба проти "Фенербахче", коли навіть у меншості підопічні тоді ще Луческу примудрилися пропустити під свисток. Нічия, овер-тайми - і Караваєв із його цукерочкою з гострого кута. Той гол забезпечив просування на австрійців, але навіть "Штурм Грац" ледь не викинув киян за борт турніру (3:1 сумарно).

Та далі сталася "Бенфіка". Те двоматчеве протистояння хочеться повністю забути. Гра обидва рази була ніякою, голи залітали з будь-якої точки дуже легко, орли виконували на полі всі маневри, які тільки бажали. А от напад "Динамо" нічого не міг протиставити, хоча в окремі моменти здавалося, що гол от-от станеться і в нас. Із сумарним рахунком 5:0, великим розчаруванням та значною кількістю питань до мотивації гравців, команда випала до групи Ліги Європи.

Утім і там все склалося не найкращим чином. Знову трапився "Фенербахче", а також - "АЕК" і "Ренн". Кожен матч наша команда ходила ніби поруч із потрібним результатом, але в якийсь момент все ламалося. Навіть "АЕК", який втратив мотивацію до боротьби, виграв саме киян і в матчі-відповіді міг задовольнитися нічиєю. Так і сталося - єдиний шанс хоча б на ЛК "Динамо" втратило з рахунком 3:3. Без перемог та лише з п’ятьма голами українці вилетіли з єврокубків взагалі.

Особливий момент для Шовковського

Цього сезону "Динамо" кидало на хвилях УПЛ в усі боки. Спочатку вони стартували із неймовірної забивної серії (по 2 голи в середньому за гру), але під час неї дзеркально програли "Чорноморцю" та "Поліссю". Потім зупинили "Кривбас" та "Дніпро-1", але дали "Вересу" врятувати нічию із пенальті на останній секунді гри. Вирівняв положення прихід до керма Шовковського, втім у найголовнішому матчі за золото кияни дозволили "Шахтарю" реалізувати один із нечисленних моментів та програли чемпіонство. У таблиці біло-сині фінішували другими, ніхто їх вже не посуне і вони знають, що попереду Ліга Чемпіонів, за якою вже засумували і гравці, і фанати.

ЛЧ не бачила виступів Олександра Шовковського вже 8 років - останній його матч був проти "Наполі" на НСК Олімпійський, який кияни програли 1:2. Тоді 41-річному голкіперу не підкорилися два удари Міліка. В цілому, було зрозуміло, що виступи вічного динамівця в ЛЧ закінчилися саме у Києві, далі в рамку стане початківець Рудько. Матч проти "Зорі" наступного уік-енду теж провів СаШо - ще один програш остаточно всадив його на лаву запасних, а за кілька місяців стало відомо про завершення легендарної кар’єри. Тепер постійний охоронець воріт "Динамо" повертається до єврокубків вже у статусі тренера.

Чого чекати зараз?

Безумовно, фанати "Динамо" сподіваються перервати серію жахливих виступів у єврокубках - треба терміново повертати ім’я. Спробувати можна цього сезону, на чолі саме із Шовковським та потужним підбором виконавців. 49-річний фахівець, попри поразку в Класичному та програне чемпіонство, показав, що за неповний сезон можливо збудувати дійсно гарну команду. Але постає питання - чи здатні динамівці до конкуренції у єврокубках?

Розрахувати сили треба дуже сильно: "Динамо" стартує із другого кваліфікаційного раунду ЛЧ. Це означає, що попереду 6 ігор. Із тих, хто вже відомий серед можливих суперників - "Бенфіка", "Лілль", "ПАОК", "Зальцбург", а ще добре відома Україні за минулим плей-оф празька "Славія".

Якщо останній раз у ЛЧ киянам не вистачило активності попереду, то, здається, цього разу в них буде чудовий вибір виконавців. Ванат, Волошин і Кабаєв - основа ударної складової клубу. У центрі поля є кілька футболістів, готових до самостійних підключень - багато довіри від тренера мають Бражко, Тимчик і Шапаренко (який вже однією ногою на трансферному ринку). Є надія, що в літніх спарингах "Динамо" перетворить вісім ударів за гру не просто в цифру, а в реальні голи.

Найбільше проблем - у захисті. В УПЛ більшість команд хочуть відсидітися біля власних воріт і не пропустити від гранда, до цього біло-сині звикли. Порівняйте: після зимової паузи у киян 4 пропущених голи проти команд другої половини таблиці та 5 - проти команд першої половини. Однак, як же тоді планувати оборонні дії, якщо у міжнародних євротурнірах на результат матчу може вплинути єдина контратака суперника? Шовковський має літо, аби відпрацювати всі експерименти на спарингах, у власному чемпіонаті виростити якийсь захист не було змоги.

"Динамо" намагалося експериментувати: проти "Кривбасу" спробували схему в три центрбеки - вийшло не дуже. До такої формації готовий лише Попов, якому вдавалося самотужки підчищати й доправляти м’яча вперед. А от Вівчаренко і Дубінчак потребують кілька тижнів тренувань, аби підлаштуватися під таке. Є питання і до позиційки, адже захисники провалюють певний відсоток навісів, через що стаються дуже прості голи головою. Тому саме масштабна присутність в останній третині із грамотною підстраховкою має бути основою для єврокубків. Особливо, коли там така довжелезна дистанція (а за іронією долі, може трапитися навіть "Шахтар").

Шовковський провів чудовий сезон у "Динамо": відіграв провал у таблиці, видав розкішну виграшну серію та виборов срібні медалі українського чемпіонату. Попереду - відбір Ліги Чемпіонів та величезні сподівання, покладені на легендарну для столичної команди постать.

Источник материала
Поделиться сюжетом