Зелені чоловічки – вигадка? Вчені припустили, що інопланетне життя насправді фіолетове
Зелені чоловічки – вигадка? Вчені припустили, що інопланетне життя насправді фіолетове

Зелені чоловічки – вигадка? Вчені припустили, що інопланетне життя насправді фіолетове

Досліджуючи космос на предмет потенційно придатних для життя світів, вчені шукали зелений колір – адже він є кольором життя на Землі. Але згодом припустили: на далеких планетах воно може мати інші відтінки.

Наприклад, фіолетовий, вважають вчені, які почали вивчати мікроорганізми даного кольору. Результати своїх досліджень науковці опублікували в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Фіолетові та пурпурові бактерії зустрічаються в деяких з найбільш екстремальних середовищ на нашій планеті. Дослідники зібрали та виростили зразки бактерій і виміряли довжину хвилі світла, яке вони відбивають.

Ідея полягає в тому, щоб додати до бази даних можливі ознаки життя, які майбутні астрономи зможуть шукати в інших світах.

"Існує такий варіант життя. Ми не повинні нехтувати ним лише тому, що він не зелений", — каже співавтор дослідження Ліза Калтенеггер, астроном із Корнельського університету та автор нової книги про чужі світи.

Чому фіолетовий?

Задовго до того, як у нас з’явилися рослини, що забарвлюють наш світ зеленим, Земля була важким місцем для життя. Причиною цього був брак кисню та екстремальні температури.

Але в цих суворих умовах можуть розвиватися фіолетові бактерії.

Замість використання хлорофілу, який більшість рослин використовує для фотосинтезу, пурпурним бактеріям потрібен бактеріохлорофіл і каротиноїди, що дозволяє їм виконувати фотосинтез в умовах слабкого освітлення та низького вмісту кисню.

У дослідженні 2018 року вчені дійшли висновку, що фіолетові археї – ще один тип мікроорганізмів, які використовують для фотосинтезу молекулу під назвою сітківка – могли домінувати на нашій планеті до того, як вона наповнилася киснем.

Автори наукової статті Monthly Notices of the Royal Astronomical Society додали спектральні дані 20 видів фіолетових бактерій, зібраних у озерах та болотах. Дослідники виміряли довжину хвилі світла, яке відбивають бактерії, і змоделювали, як ці візерунки можуть виглядати на далекій планеті.

Результатом є колекція світлових сигнатур, яку команда додає до бази даних. Ці дані є загальнодоступними, і вчені можуть використовувати ці підписи для власних проектів.

Колір як сигнал з інших планет

Астрономи шукають життя на інших планетах за допомогою маркерів, які називаються біосигнатурами. Колір поверхні планети може бути однією з таких біосигнатур. Щоб побачити це, астрономи використовують техніку, яка називається спектроскопією відбитого світла.

"Але цей тип спостереження неможливо здійснити за допомогою телескопів, які ми маємо сьогодні", — каже Едвард Швітерман, астроном Каліфорнійського університету Ріверсайд.

Наприклад, космічний телескоп Джеймса Вебба може виявляти лише біосигнатури в атмосфері екзопланети. Наприклад, побачити, чи є в ній кисень, метан та інші гази. Він не здатний виміряти світло, відбите від поверхні планети.

Дослідники сподіваються, що це під силу таким проєктам, як Надзвичайно великий телескоп Чилі та Обсерваторія NASA Habitable World. Вони мають на меті отримати зображення цих вимірювань на рівні поверхні. Планується, що обсерваторії запрацюють до кінця 2030 року.

Позаземне біорізноманіття

Розуміння фіолетового життя на Землі також розширює уявлення про життя в інших місцях.

Багато придатних для існування скелястих планет обертаються навколо зірок, відомих як червоні сонця – менш тьмяних версій жовтого сонця в нашій Сонячній системі. Фіолетові організми здатні використовувати промені низької енергії, які випромінюють ці червоні сонця – найпоширеніший тип зірок, за словами вчених.

"Усе дивовижне біорізноманіття, яке ми маємо, ми повинні вивчити, щоб дати нам інструменти для пошуку життя на інших планетах. Біорізноманіття необхідне в астрономії", — кажуть вчені.

Раніше OBOZ.UA писав, що "сигнал від прибульців", який так наполохав учених, отримав дуже примітивне пояснення.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA у Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Источник материала
Поделиться сюжетом