Зеленський назвав три головні питання, які Україна винесе на саміт миру
Зеленський назвав три головні питання, які Україна винесе на саміт миру

Зеленський назвав три головні питання, які Україна винесе на саміт миру

Президент України Володимир Зеленський визначив три ключові теми, які стануть головними наСаміті миру у Швейцарії. Йдеться про ядерну енергетичну безпеку, продовольчу безпеку та обмін "усіх на всіх", включаючи повернення викрадених Росією українських дітей.

Про це він заявив в інтерв'ю журналістам з Казахстану, Киргизстану та Узбекистану, яке вийшло у суботу, 25 травня. Загалом же, за словами президента, Україну турбують 10 важливих пунктів.

"Ми з вами маємо чітко розуміти, чого ми хочемо досягти від цього саміту. Це три пункти із десяти, які ми виносимо на цей саміт. Там 10 пунктів не тому, що нам подобається цифра 10. Були кризи, і вони є у нас на території через те, що Росія все це до нас принесла. І я вважаю, що спочатку фундамент до світу має будувати країна-жертва, вибачте. А жертва – це Україна", – сказав Зеленський.

За його словами, ці три пункти об’єднують усі країни. Президент також підкреслив, що деякі держави, які намагаються балансувати між Росією та Україною, вважають, що певні питання неможливо вирішити без участі Росії. Тому, щоб уникнути розбіжностей, Київ вибрав лише три пункти для першого саміту.

Перший пункт – ядерна енергетична безпека. За словами Зеленського, наразі окуповано шість блоків, які можуть стати потенційними Чорнобилями.

"Український менеджмент та наші технарі там працюють, а керують росіяни. Діти українців зараз у Росії, вони заручники і їх просто не випустять. І тому наші українці там, як раби, на галерах орють. Я не знаю, хто з них помер чи ні, в якийсь момент контакт був, дозволялося давати телефон, якісь повідомлення [надсилати], щоб знати, що людина жива, але цього нічого [зараз] немає", – зазначив президент.

Другий пункт – продовольча безпека. Зеленський зазначив, що це питання цікавить усі сторони. Україна мала зерновий коридор, який успішно працював завдяки домовленостям з ООН і Туреччиною, але Росія постійно намагалась блокувати його.

"На жаль, росіяни зрозуміли, що у нас виходить і блокували: вони вискочили з цієї домовленості. Але домовленість у них була не з Україною, а з ООН та Туреччиною, тому вони так довго не наважувалися виходити із зернової угоди. Це мене ще раз штовхає до того, що спочатку має бути договір із великою кількістю партнерів, і потім несіть це російською, тисніть на них — немає проблем. І тоді їм буде дуже складно вискакувати з домовленостей, якщо серед партнерів є великі країни, які мають взаємні з російськими економічні інтереси. У цьому вся глобальна ідея. Не у кількості пунктів, а структурі домовленостей", – пояснив президент.

Третій пункт – обмін "усіх на всіх" та повернення викрадених дітей. Йдеться про тисячі дітей, якими не займається жодна ООНівська інституція.

Він додав, що цей саміт має бути не просто вступним, але й продуктивним, з конкретними результатами за трьома пунктами.

За словами президента України, будуть країни, відповідальні за технічне опрацювання цих трьох пунктів.

Президент також попередив про спроби Росії зірвати саміт, впливаючи на лідерів інших країн, і наголосив на важливості підтримки міжнародної спільноти.

"Ми розуміємо, що вони роблять. Вони просто розвал, сам по собі "совок", який не здатний прибрати сміття у своєму будинку, а лізе в чужий будинок. Це питання їхнього бажання постійних руйнувань, а не творень. Але хоч би як складно нам було, ми проведемо саміт", – резюмував Зеленський.

Також днями президент України Володимир Зеленський розповів про фінішну підготовку до Саміту миру, зазначивши, що у Швейцарії 15-16 червня зберуться делегації з усіх континентів.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом