Дітей в Україні вчитимуть з допомогою ШІ, VR і Minecraft: де можна освоїти нові технології
Дітей в Україні вчитимуть з допомогою ШІ, VR і Minecraft: де можна освоїти нові технології

Дітей в Україні вчитимуть з допомогою ШІ, VR і Minecraft: де можна освоїти нові технології

За словами координатора освітніх проєктів ЮНІСЕФ Анатолія Ігнатовича, до навчання у незвичайному форматі планують залучити 16 000 школярів, зокрема тих, які потребують додаткової підтримки через війну.

Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) та Асоціація інноваційної та цифрової освіти відкрили в Україні шістнадцять Цифрових освітніх центрів для школярів у Херсонській, Миколаївській та Одеській областях, де діти зможуть освоїти передові цифрові технології, такі як штучний інтелект (ШІ). Про це Фокусу повідомили в Асоціації інноваційної та цифрової освіти.

Міністерство освіти і науки України разом із міжнародними партнерами розбудовують мережу Цифрових освітніх центрів, щоб надати дітям доступ до освіти в умовах повномасштабної війни. Нові освітні центри покликані забезпечити навчальний процес для школярів, які позбавлені повноцінного доступу до навчання офлайн на прифронтових та деокупованих територіях.

Заступник міністра освіти і науки України Андрій Сташків зазначив, що метою освітніх центрів є забезпечення безперервного навчання школярів, надолуження освітніх втрат, надання можливості брати участь у заходах неформальної освіти, психоемоційна підтримка дітей і підлітків, їхніх батьків та вчителів, надання можливостей для соціалізації, а також підвищення компетентності педагогів.

Створення Цифрових освітніх центрів та надання послуг психосоціальної підтримки для дітей та молоді

Як зазначають в Асоціації інноваційної та цифрової освіти, у центрах діти зможуть безплатно:

  • визначити за допомогою Штучного інтелекту (ШІ), які предмети та теми зі шкільної програми їм треба надолужити;
  • навчатись за допомогою інтерактивних кейсових уроків;
  • проходити практичні та лабораторні роботи з використанням технологій віртуальної (VR) та доповненої (AR) реальності;
  • отримувати індивідуальні консультації через спеціальний застосунок "Убер-Школа";
  • набувати актуальні навички завдяки "Урокам для успішного життя";
  • розважатись з користю зі спеціальною освітньою програмою "Minecraft";
  • визначити свій рівень володіння та опанувати українську та англійську мови;
  • отримати психоемоційну підтримку;
  • сформувати Паспорт Здібностей до 1 000+ сучасних професій за допомогою сертифікованого профорієнтаційного адаптивного тестування, визначити професію своєї мрії та побудувати індивідуальну траєкторію подальшого навчання та кар’єри.

За словами координатора освітніх проєктів ЮНІСЕФ Анатолія Ігнатовича, у кожній громаді, де працюють освітні центри, впродовж року навчатимуться учні 1-11 класів. Мова йде, в першу чергу про тих дітей, які мають обмежений доступ до освіти та потребують додаткової освітньої та психоемоційної підтримки, наприклад, діти з інвалідністю або внутрішньо переміщені діти. Всього планується залучити 16 000 дітей.

Заняття для школярів в освітньому центрі
Фото: Асоціація інноваційної та цифрової освіти

Координатором згаданих центрів є Асоціація інноваційної та цифрової освіти, яка за підтримки Міністерства освіти і науки України з початку війни успішно розвиває мережу українських освітніх хабів в Україні, країнах ЄС та Великій Британії. Вищезазначені активності відбуваються в межах проєкту "Створення цифрових освітніх центрів та надання послуг з психосоціальної підтримки для дітей та молоді", який реалізує Асоціація інноваційної та цифрової освіти спільно з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) за фінансової підтримки Бюро гуманітарної допомоги USAID (BHA) та Глобального партнерства заради освіти (GPE).

Тренінг для координаторів та працівників Цифрових освітніх центрів
Фото: Асоціація інноваційної та цифрової освіти

"Наша команда прагне не просто відкрити Цифрові освітні центри, а зробити з них справжні освітні хаби для дітей, підлітків та їхніх батьків у громадах, які найбільше потерпають від війни, де б їм було цікаво та корисно, а мешканці громад захотіли б приходити знову і знову", – зазначила виконавча директорка Асоціації інноваційної та цифрової освіти Марія Богуслав.

Важливо Ким бути в епоху ШІ: як обрати професію, щоб витримати конкуренцію з нейромережею

Нагадаємо, за даними DW, попри залякування окупантів, перевірку гаджетів та погрози на окупованих територіях є діти, які продовжують навчатися за українською програмою. Той, хто хоче вчитися онлайн в українській школі, мусить переховуватися.

Також повідомлялась, що Верховна Рада голосами ухвалила загалом законопроєкт щодо удосконалення системи початкової загальновійськової підготовки. Початкова загальновійськова підготовка реалізуватиметься на третьому рівні повної загальної середньої освіти.

Теги по теме
Украина Школа Образование
Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны