Голі, але несмішні. В чому феномен британського скандального телешоу з пенісами і вагінами на весь екран?
Голі, але несмішні. В чому феномен британського скандального телешоу з пенісами і вагінами на весь екран?

Голі, але несмішні. В чому феномен британського скандального телешоу з пенісами і вагінами на весь екран?

Телешоу
Статті
Голі, але несмішні. В чому феномен британського скандального телешоу з пенісами і вагінами на весь екран?
Статті
Телешоу

Голі, але несмішні. В чому феномен британського скандального телешоу з пенісами і вагінами на весь екран?

Є на британському телебаченні шоу, яке вже вісім років шокує глядачів, але набирає дедалі більшої популярності. «Оголена привабливість». Розказуємо про шоу. Але спочатку приберіть від екранів дітей і святенників.
Катерина Городнича
29 Трав 2024
0
1976

Якщо часто дивитися британські лейтнайт-шоу, де на інтерв'ю приходять американські зірки, то можна помітити, як гості зі США із захватом та натхненно матюкаються, при цьому щоразу вигляд у них, як у дітей, які щойно побешкетували. Це тому, що межа дозволеного на британському ТБ і на американському — незіставна. Славнозвісна англійська манірність поєднується з безмежною свободою того, що можна чи не можна публічно показати або сказати.

У липні 2016 року на четвертому каналі в Сполученому Королівстві вийшло нове дейтинг-шоу. Відтоді світ уже не буде тим самим.

«Оголена привабливість». Ведуча і учасник/-ця стоять по центру студії. Перед ними шість різнокольорових кабін. В них — потенційні партнери/-ки для учасника/-ці шоу. Йому (або їй, або інколи і їм) доведеться обрати одного/-ну, відкидаючи поступово, раунд за раундом інших. У результаті вони підуть на побачення в ресторан. Плюс для них зарезервований і оплачений номер у готелі.

У першому раунді ширми кабінок піднімаються до рівня талії претендентів на... ну, скажімо... руку і серце основного учасника. Всі шестеро абсолютно голі. Так, і без трусів теж. Так, нічого не заблюрено і не прикрито чорними квадратиками. Так, в першому турі учасник/-ця відсіюватиме когось, аналізуючи вигляд геніталій кандидатів. У програмах, де в кабінках стоять чоловіки, зазвичай веселіше, бо в них є можливість ще й потрясти «демонстраційним матеріалом» перед журі.

Інколи ведуча або учасник/-ця просять показати й інший бік «товару», тоді люди в кабінках повертаються «до лісу задом, а до стіни передом».

У цей момент ми позбуваємось одного із шестірки. Він (або вона) виходить із кабінки, вітається з учасником/-цею і через усю студію йде геть, за лаштунки.

В наступному турі ширма підніметься до ший. Тепер оцінюватимуть груди.

Ще мінус один.

На третьому етапі ширма піднімається зовсім. Тепер ми бачимо і всі обличчя. Плюс їм нарешті дозволено говорити. Оцінюється ще й голос.

Знову мінус один.

Тепер оголених лишається двоє. Фінал. Для фінального вибору учасник/-ця йде готуватися і повертається також без одягу. Тепер єдина одягнена в студії людина — ведуча — питає учасника/-цю, на кого ж припаде вибір. Учасник/-ця обирає. Все. Як казали в дейтинг-шоу в 90-ті роки, «у нас на проєкті склалася пара».

Наприкінці програми у вже нарешті одягнених людей питають, як пройшло їхнє побачення і чи спілкувались вони потім (цей запис робиться приблизно через місяць після вибору).

От так коротко про те, що відбувається на екрані. Максимально дешево у виробництві і нереально резонансно серед глядачів.

Скажу чесно, готуючи огляд «Оголеної привабливості», перші два-три випуски я дивилась не блимаючи і з єдиною думкою «Не може. Бути. Щоб це. Було. Правдою. Це просто. Неможливо».

Потім, так би мовити, втягнулась.

А тепер про те, чому це шоу — не порно, не образа і не знецінення.

По-перше, в жодному випуску я не бачила в кабінках людей з канонічно ідеальними фігурами. Целюліт, зайва вага, животи, шрами від кесаревого розтину, натуральні груди з відбитком гравітації. Все те, що всі звичайні люди мають. І зазвичай соромляться. Вік учасників — від 18 і до безкінечності.

Ведуча спонукає учасника, який обирає, коментувати те, що він бачить. І щоразу в цих коментарях підкреслено звучить повага і захват від краси тіла. І, звісно, компліменти геніталіям. Ні, не розмірам, як можна було би подумати через звичку переводити будь-яку згадку пенісів у сороміцький жарт. Наголошується краса природності будь-яких форм. А форми там, повірте, на будь-який смак. Причому «смак» в усіх сенсах.

Ведуча: Леонор, ти віддаєш перевагу поголеній мошонці чи з волоссям?

Леонор: Я люблю інколи гратися і тримати в роті яйця. Тому краще, коли вони без волосся. Це заважає.

Ведуча: Учасник номер три, у вас поголена мошонка?

Учасник номер три підводить геніталії, демонструючи відсутність волосся.

Відчуваю, що десь на цьому місці ми втратили деяких читачів через те, що вони лежать без тями від шоку. Але з таких діалогів складається вся передача. І з часом глядач перестає сприймати це як щось приголомшливе. Обговорення статевих стосунків і їхньої фізіології починає сприйматися як нормальна розмова дорослих людей, які не стидаються артикулювати те, для чого багатьом людям важко дібрати правильні слова.

Інший аспект роботи шоу, яке вже випустило 12 сезонів, — привчання аудиторії до норми будь-яких варіантів статевих стосунків. Думка про те, що дорослі люди за спільною згодою мають право на будь-які конфігурації, — одна з основних у декількох останніх сезонах.

Серед учасників ми бачимо як гетеросексуальних людей, так і гомосексуальних. Буває, що на програму приходить поліаморна пара, яка воліє обрати собі третього. На одну з програм прийшла учасниця-транссексуалка, яка щойно завершила перехід і дуже надихається своїм майбутнім першим досвідом у новому тілі.

Трапляються навіть історії кохання. Одна з учасниць обрала собі партнера через те, що в нього «не надто волохатий зад», а згодом вийшла за нього заміж. Хоча пошук кохання і не є метою шоу.

Минулої осені «Оголена привабливість» з’явилась на американських цифрових платформах. Оскільки американське ТБ, м’яко кажучи, значно менш розкуте, ніж британське, поява в доступі аж такого відвертого шоу одразу викликала обурені листи, заяви і протести від різних організацій. Шоу звинувачують не тільки в демонстрації геніталій, а й в об'єктивації.

Критики стали настільки гучними, що виконавчий продюсер шоу Даррелл Олсон був змушений публічно захистити свій продукт. Розмовляючи з Hollywood Reporter, Олсон сказав, що «кожна людина різна, і не лише обличчям. У всіх нас різні статеві органи. У всіх нас різні великі пальці на ногах. Це дивовижно. Тож немає причин бути незадоволеним своїм тілом. Це надихає нас бачити, що ми всі різні». Принаймні, стверджує Олсон, ідіосинкразія вподобань людей може бути несподіваною.

В The Guardian тоді ж вийшла колонка арткритикині Одріан Хортон, у якій авторка передає власні враження від перегляду. Описуючи свої емоції з оптики саме американського глядача, вона зізнається, що подекуди відчувала фізичну нудоту від відвертості. Але при цьому Хортон каже, що шоу максимально не еротичне в позитивному сенсі. Тобто не провокує збудження. Воно покликане нормалізувати обговорення краси й різноманітності тіл, а також сексуальних уподобань. До того ж, «викликає залежність»:

«Шоу несподівано сколихнуло американських глядачів після того, як з’явилося на стримінговій платформі в США. Відтоді як платформа «Max» розмістила шість сезонів “Оголеної привабливості”, шоу стало об’єктом жаху, цікавості та явної одержимості; протягом двох тижнів сервіс «Max» очолював список найпопулярніших стримінгів».

Я далека від думки, що таке шоу можливе в Україні в осяжному майбутньому, але по змозі можна дивитись британську версію. Вона у вільному доступі на території Британії на сайті четвертого каналу.

«Антоніна»
Катерина Городнича
R.I.P. Медійники згадують Олександра Мартиненка
Теги
шоу
ТБ-шоу
Оголена привабливість
Оголена краса
Источник материала
Поделиться сюжетом