Дружба проти Nvidia. Техногіганти об'єдналися для створення нового стандарту для ШІ
Дружба проти Nvidia. Техногіганти об'єдналися для створення нового стандарту для ШІ

Дружба проти Nvidia. Техногіганти об'єдналися для створення нового стандарту для ШІ

Google, Intel, Microsoft, Meta, AMD, HPE та інші домовилися про створення нового стандарту з'єднання для прискорювачів для ШІ в дата-центрах, який стане аналогом фірмової технології NVLink від Nvidia, що є лідером на ринку.

Основа штучного інтелекту сьогодні лежить у графічних процесорах, які можуть паралельно виконувати величезну кількість множень матриць, необхідних для роботи архітектури нейронної мережі. Але одного GPU часто недостатньо для складних систем ШІ. NVLink може підключати кілька чипів-прискорювачів штучного інтелекту в межах одного сервера або кількох серверів. Ці з'єднання забезпечують швидшу передачу даних і зв’язок між прискорювачами, дозволяючи їм ефективніше працювати разом над складними завданнями, такими як навчання великих моделей ШІ.

Цей зв’язок є ключовою частиною будь-якої сучасної системи центру обробки даних зі штучним інтелектом, і той, хто контролює стандарт зв’язку, може ефективно диктувати, яке обладнання використовуватимуть технологічні компанії. Тож група, до якої увійшли Google, Intel, Microsoft, Meta, AMD, HPE та інші вирішила створити Ultra Accelerator Link (UALink) Promoter Group для створення відкритого стандарту, який дозволить багатьом компаніям робити внесок і розробляти апаратне забезпечення штучного інтелекту — на противагу закритій екосистемі Nvidia.

UALink 1.0, перша версія запропонованого стандарту, призначена для підключення до 1024 графічних процесорів. Стандарт базується на таких технологіях, як Infinity Architecture від AMD. Пізніше у 2024 році група має намір створити консорціум UALink для керування поточною розробкою специфікації UALink. Компанії-учасники отримають доступ до UALink 1.0 після приєднання, а версія з вищою пропускною здатністю, UALink 1.1, буде випущена в четвертому кварталі 2024 року.

Це не перший випадок, коли технологічні компанії об'єднуються, щоб протистояти лідеру на ринку ШІ. У грудні IBM та Meta разом із понад 50 іншими організаціями створили альянс, щоб просувати відкриті моделі ШІ та пропонувати альтернативу закритим системам ШІ, таким як OpenAI і Google.

Источник материала
Поделиться сюжетом