Ціна важливого продукту зростає у всьому світі: яка вартість буде в українських магазинах
Ціна важливого продукту зростає у всьому світі: яка вартість буде в українських магазинах

Ціна важливого продукту зростає у всьому світі: яка вартість буде в українських магазинах

На міжнародному ринку цінина соняшникову олію продовжують зростати, і вже зафіксовано майже 5% збільшення вартості сировини для її виробництва. Це призводить до активізації експорту продукту з України, що може вплинути на підвищення цін усередині країни, оскільки виробникам стає вигідно реалізовувати товар і на внутрішньому ринку.

За даними "Всеукраїнської аграрної ради" (ВАР), темпи вивезення соняшникової олії з України значно прискорилися.

Наприклад, у травні українські експортери уклали контракти на поставку 620 тонн цього продукту, але прогнозується їхня значна зміна у липні та серпні.

У зв'язку зі значним попитом, закупівельна ціна на соняшник в Україні вже перевищила рівень у 18 тисяч гривень за тонну і коливається в діапазоні від 18,1 до 18,2 тисяч гривень. Прогнозується, що наприкінці тижня або на початку наступного ціни на соняшник подальше зростуть і можуть досягти 19 тисяч гривень за тонну, що становить збільшення на 4,2-4,7%.

За даними ВАР, існують два основні чинники, які впливають на підвищення цін на соняшник. По-перше, війна в Україні суттєво обмежила пропозицію вітчизняної олії. По-друге, відновлення роботи портів у березні-лютому призвело до значного зменшення запасів соняшника.

"Основними виробниками соняшникової олії у світі є рф та Україна. росія експортує більшість своєї продукції до Китаю, тоді як інші країни-покупці звертаються до України, де пропозиція є обмеженою. Це призводить до зростання цін на соняшникову олію " – пояснили у кооперативі ПУСК.

Внаслідок зниження запасів соняшника на заводах, виробники готові купувати його за підвищеними цінами. Проте переробні підприємства функціонують із мінімальним прибутком, оскільки очікують на новий сезон олійних культур.

Останні новини України:

Також Politeka писала, названо найнебезпечніший овоч у супермаркетах та на ринку.

Теги по теме
продукты цены
Источник материала
Поделиться сюжетом