23 июня, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
США мають дозволити Україні атакувати військові цілі в оперативному і глибокому тилу Росії - ISW
США мають дозволити Україні атакувати військові цілі в оперативному і глибокому тилу Росії - ISW

США мають дозволити Україні атакувати військові цілі в оперативному і глибокому тилу Росії - ISW

Сполучені Штати мають дозволити Україні завдавати ударів по військових цілях в оперативному та глибокому тилу Росії за допомогою американської зброї.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

В Інституті зазначили, що нинішня відсутність ясності щодо обмежень США на використання Україною наданої американської зброї для завдання ударів по військових цілях на території РФ позбавляє можливості стримати подальші наступальні зусилля Росії через кордон на півночі України.

Старший директор з питань Європи Ради нацбезпеки США Майкл Карпентер сказав, що рішення Вашингтона дозволити Україні завдавати ударів американською зброєю по території РФ стосується не лише Харківської області. Водночас видання Politico повідомило, що президент США Джо Байден негласно дозволив Україні завдавати ударів по території Росії американською зброєю, однак лише біля кордонів Харківщини.

Аналітики вважають, що коментарі Карпентера і повідомлення Politico свідчать про наявну неоднозначність щодо того, що США чітко санкціонували удари по цілях в РФ на тлі сигналів про те, що США готові розширити ці повноваження на інші райони в Україні у разі, якщо російські війська почнуть наступальні операції в інших місцях уздовж кордону.

У зведенні йдеться, що підвищена ймовірність інших наступальних операцій Росії на півночі України вимагатиме від українських сил перерозподілу існуючих ресурсів для стримування або захисту від наступальних операцій, створюючи можливість для російської армії на інших ділянках фронту, якими вона зможе скористатися.

Ясність щодо того, що Україна може використати надану США зброю проти концентрації російських сухопутних військ у Росії, які, схоже, готуються до неминучих транскордонних операцій, ймовірно, змінить розрахунки російського командування щодо мудрості таких демонстративних приготувань, зазначають в ISW.

«ISW продовжує оцінювати, що Сполучені Штати повинні дозволити Україні завдавати ударів по всіх легітимних військових цілях в оперативному та глибокому тилу Росії за допомогою наданої США зброї», - підсумували аналітики.

Як повідомлялося, 31 травня президент США Джо Байден негласно дозволив Україні завдавати ударів американською зброєю по території Росії. Зазначалося, що дозвіл поширюється лише на російську територію біля Харківської області й спрямований на захист Харкова.

Пізніше того ж дня державний секретар США Ентоні Блінкен офіційно підтвердив, що Байден надав дозвіл для України бити американською зброєю по військових об’єктах на території РФ для захисту Харкова.

Фото: Генштаб ЗСУ

Теги по теме
США война
Источник материала
Поделиться сюжетом