Експерт назвав головні цілі "мирного плану" Китаю
Експерт назвав головні цілі "мирного плану" Китаю

Експерт назвав головні цілі "мирного плану" Китаю

Підштовхуючи Україну до миру на своїх умовах, Китай насамперед переслідує виключно свої інтереси. У Китаю два ключові аспекти: претензія на глобальне лідерство та економічна вигода.

Про це сказав в ефірі телеканалу FREEДOM поділився політолог Ігор Рейтерович.

"Один з аспектів — це претензія саме на глобальне лідерство, що не США, не Європейський Союз, а саме Китай зміг щось таке запропонувати, на що погодилася Росія. Китай сподівається, що й Україна, і весь інший світ погодяться на його умови", — зазначив політолог.

Другий аспект, на думку Рейтеровича, полягає в тому, що Китай не хоче і не може повністю відпустити від себе Росію. Для нього це дуже вигідна історія.

"Дешеві ресурси, можливість вийти на російський ринок, фактично його монополізувати. Тому Китай не збирається Росію далеко відпускати. Але при цьому Пекін надзвичайно зацікавлений у додатковому виході на європейський та американський ринки. Зробити це можна тільки тоді, коли закінчиться російсько-українська війна. Про це лідери ЄС і США заявляли неодноразово. Для Китаю це зараз питання виживання, бо там стагнує економіка, потрібні нові ринки. Ось Китай і намагається ніби закінчити війну, розуміючи, що Росія не зупиниться, за якийсь час знову цю війну почне", — констатував експерт.

За його словами, Китай, як і Росія, хоче отримати якийсь перепочинок, скористатися цим, щоб розв’язати свої економічні проблеми, зокрема й за рахунок інтенсифікації торгівлі з Європейським Союзом, ну а потім уже реалізовувати якісь інші свої ініціативи.

"Крім того, Китай хоче бути готовим до подальшої війни, яку Росія буде вести. І можливо не тільки проти України, але й проти країн НАТО. Тому він із такою ініціативою виступає. При цьому Китай не сприймає взагалі інші мирні плани, які набагато реальніші. І взагалі не питає думки України. Це дуже дивна позиція, але вона зрозуміла, якщо виходити з того, що влада КНР хоче насправді отримати від такого "перемир’я"", — резюмував Ігор Рейтерович.

Источник материала
Поделиться сюжетом