Забезпечить будинок електроенергією: представлений безшумний "балконний" вітрогенератор
Забезпечить будинок електроенергією: представлений безшумний "балконний" вітрогенератор

Забезпечить будинок електроенергією: представлений безшумний "балконний" вітрогенератор

За словами виробника, п'ять установок від компанії Airiva можуть повністю покрити споживання середньостатистичного американського домоволодіння.

Американська компанія Airiva створила безшумну вітрозахисну огорожу з восьми модульних вертикальних вітряних турбін Airiva, яка може генерувати близько 2200 кіловат електроенергії на рік. Про це пише портал Interesting Engineering.

Повідомляється, що дизайнер з Нью-Йорка Джо Дусе досліджував ринок розподіленої енергетики і виявив, що у сфері вітроенергетики дуже мало хороших варіантів. Багато виробників щорічно випускають турбіни більшого розміру для великих об'єктів, проте їх неможливо використовувати на дахах, у садах і на балконах, як це робиться з сонячними батареями. Це наштовхнуло Джо Дусе на думку розробити власний портативний вітрогенератор, який був би одночасно ефективним та естетично привабливим.

Гвинтові вертикальні турбіни Airiva
Фото: Airiva

Разом із фахівцем в енергетичній галузі Джеффом Стоуном дизайнер заснував компанію Airiva. Протягом останніх двох років конструктор кілька разів розробляв і тестував концепцію, причому більшість змін торкнулася форми і розмірів лопатей. Члени команди випробували 16 конструкцій лопатей вертикальних турбін і відібрали три остаточні версії, які пройшли випробування в аеродинамічній трубі. За підсумком у компанії переконалися, що гвинтова структура лопаток турбіни є найбільш ефективною.

Важливо "Дешевше, ніж із розетки": як українці можуть самі виробляти электроэнергію для домівок

У Airiva стверджують, що домоглася гарного прогресу в тому, як отримати максимальну вигоду від одночасної роботи декількох блейд-серверів. Так, стандартна установка, що складається з восьми спіральних лопатей, може генерувати близько 2200 кіловат енергії на рік. П'ять таких установок можуть повністю забезпечити електроенергією середньостатистичне американське домогосподарство. Розмір огорож становить приблизно 4,2 метра на 2,1 метра.

Перевага портативних вітрогенераторів, порівняно з великими турбінами, полягає в менших втратах енергії під час передачі, оскільки генерація відбувається близько до місця використання. Airiva також планує використовувати у своєму виробництві 80 відсотків перероблених матеріалів.

У компанії зазначають, що наразі установка не доступна для купівлі приватними клієнтами. Пілотні проєкти можуть з'явитися пізніше цього року, а перші замовлення надійдуть у 2025 році.

Нагадаємо, житель Шостки В'ячеслав Медведков самотужки сконструював вітрогенератор карусельного типу і встановив його біля свого будинку. На створення пристрою в чоловіка пішло два роки.

Також повідомлялося, що найбільший у світі вітрогенератор під назвою MySE 16-260 розташований у Тайванській протоці біля узбережжя китайської провінції Фуцзянь. Його висота становить 152 метри, а кожна лопать має довжину 123 метри.

Теги по теме
электроэнергия энергетика
Источник материала
Поделиться сюжетом