В Україні перебуває вісім “злодіїв у законі” – Нацполіція
В Україні перебуває вісім “злодіїв у законі” – Нацполіція

В Україні перебуває вісім “злодіїв у законі” – Нацполіція


Більшість зі “злодіїв в законі”, які перебувають в Україні – фігуранти кримінальних проваджень. Решта – у місцях обмеження волі.

Начальник Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції Андрій Рубель заявив, що в Україні станом на сьогоднішній день проживає вісім “злодіїв у законі”. Їхня кількість скоротилася з 2020 року. Про це  він розповів в РБК-Україна.

За словами Рубеля, у червні 2020 року Верховна рада підтримала зміни до Кримінального кодексу України, і це значно розширило можливості.

“Нарешті з’явився ефективний правовий інструмент протидії організованій злочинності – можливість документування злочинної діяльності “злодіїв у законі”, “положенців”, “смотрящих”, – зазначив посадовець.

Він наголосив, що ще один важливий крок – рішення РНБО України щодо санкцій проти “злодіїв у законі” та кримінальних авторитетів, які знаходяться у різних куточках світу.

“З огляду на стійкі кримінальні зв’язки підсанкційних осіб зі злочинним середовищем в Україні, ця подія стала по-справжньому знаковою”, – додав Рубель.

Як пояснив Начальник Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції, санкції передбачають заморожування активів, заборону на в’їзд та обмеження на фінансові та комерційні операції. Такі заходи, зокрема, обмежують можливості “злодіїв у законі” у питаннях фінансування та спроб розширення злочинної діяльності на міжнародному рівні.

Рубель також повідомив, що у 2023 році Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції надали можливість забороняти в’їзд в Україну “злодіям у законі” та “кримінальним авторитетам”, а також їх підконтрольним та наближеним особам. Таким чином “злодії в законі”, які є прихильниками Росії, не змогли потрапити до України.

“У сумі від усіх цих заходів маємо такий результат: на початку 2020 року в Україні проживало 34 “злодії в законі”. Вони фактично на постійній основі жили тут із сім’ями, дітьми і, користуючись пробілами у законодавстві, добре себе почували. На сьогоднішній день на території України їх перебуває вісім”, – розповів посадовець.

За його словами, більшість із них – фігуранти кримінальних проваджень. Решта перебуває у місцях обмеження волі. Також в Україну заборонили в’їзд 382 представникам криміналітету.

Нагадаємо, у Києві правоохоронці затримали п’ятьох “кримінальних авторитетів” за участь у злочинному зібранні.

Також повідомлялося, що СБУ затримала “смотрящого” за Вінниччиною і двох його поплічників. Кримінальний авторитет на прізвисько Комар разом зі своєю бандою понад десять років тероризував мешканців регіону.



Источник материала
Поделиться сюжетом