Скільки школярів має вчитися в ліцеї: розʼяснення заступника міністра освіти України
Скільки школярів має вчитися в ліцеї: розʼяснення заступника міністра освіти України

Скільки школярів має вчитися в ліцеї: розʼяснення заступника міністра освіти України

В академічних ліцеях має навчатися щонайменше 200 школярів. Така кількість необхідна для того, аби забезпечити хоча б 3 профільні групи у закладі освіти. 

Про це розповів заступник міністра освіти та науки Андрій Сташків під час онлайн-діалогу з управлінцями освіти громад. Він пояснив, що в кожному класі на паралелі має бути близько 60 школярів. Тож чим більше буде учнів, тим більшу кількість профілів можна буде створити. 

"Якщо у нас буде 30 учнів на паралелі в 10 класі, забезпечити для них відповідно до стандарту вибір предметів або курсів буде неможливо. Або можливо за умови, що в цих групах буде навчатися по 5-6 учнів. У такому випадку вартість навчання буде дуже великою. А також не буде ні соціальної конкуренції, ні можливості змагатися між собою", – сказав посадовець.

Він додав, що якщо у школі вчитись 300 учнів, то половина з них може піти в заклади професійного спрямування. Тож близько 150-180 школярів буде продовжувати здобувати освіту в академічних ліцеях. 

Саме тому, за словами Сташківа, число, на яке орієнтується МОН і обласна державна адміністрація при аналізі та формуванні мережі академічних ліцеїв – мінімум 300 учнів 4,5 і 6 класу у громаді. 

Нині таких школярів 1,2 мільйони, проте така кількість розподілена по громадам нерівномірно. Зокрема, у 43,2% громадах дітей 4-6 класів менше ніж 300. 

Сташків розповів, що академічні ліцеї мають бути великими, аби обʼєднати учнів у групи для вибору предметів та для того, щоб створити відповідну матеріально-технічну базу. За прогнозами МОН від 35 до 45% школярів після 9 класу обиратимуть професійну або професійно-технічну освіту. 

Раніше OBOZ.UA розповідав, що чекає ліцеї в Україні та як хочуть вирішити питання гуртожитків при них.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны