Харків не був першою столицею України: історик пояснив нюанс
Харків не був першою столицею України: історик пояснив нюанс

Харків не був першою столицею України: історик пояснив нюанс

Місто Харків помилково вважається першою столицею радянської України. Насправді це не так, першою столицею Української РСР був Київ.

Про це в ексклюзивному інтерв’ю OBOZ.UA розповів головний науковий співробітник Інституту історії України НАНУ Станіслав Кульчицький. "Після першого нашестя радянської влади взимку 1917-1918 року, і після другого, наступної зими спочатку столицею радянської України був Київ", – зауважив він.

Історик пояснив, чому 1919 року столицею України став Харків. "В другій половині 1919 року, коли більшовики розгромили Денікіна і він почав відступати у напряму Криму і Одеси, більшовицька влада отаборилася не в Києві, який завжди вважався національною столицею України, а в Харкові. Тому що Харків тоді був значною мірою зросійщений, там жило багато росіян".

Таким чином, Харків залишався столицею радянської України до 1934 року.

Кульчицький також пояснив, чому столицю знов було перенесено. Це сталося за рішенням Сталіна.

"1934 року, тобто після Голодомору, Сталін фактично поставив на коліна усіх українців винищенням мільйонів і залякуванням всіх інших мільйонів, тому що це був терор голодом. А будь-який терор – це в першу чергу залякування. Тому Сталін вже не заперечував і навіть підказав, щоби 1934 року проголосити Київ столицею радянської України", – розповів історик.

Таким чином, твердження про те, що Харків був першою столицею радянської України є міфологемою, "це суперечить історичній правді", – наголосив він.

Читайте також повну версію інтерв’ю з Станіславом Кульчицьким: "Харків – російське місто і перша столиця України? Історик Кульчицький розвіяв популярні міфи".

Як писав OBOZ.UA, у Харкові  в рамках деколонізації було демонтовано пам'ятник російському вченому Михайлу Ломоносову. Він був встановлений біля міського дитячого Палацу культури у січні 2002 року.

Источник материала
Поделиться сюжетом