Глава МЗС Швейцарії пояснив, чому Росію не запросили на Саміт миру
Глава МЗС Швейцарії пояснив, чому Росію не запросили на Саміт миру

Глава МЗС Швейцарії пояснив, чому Росію не запросили на Саміт миру

Росія від початку продемонструвала незацікавленість у Саміті миру у Швейцарії, але запрошення їй не надсилалося також через позицію України.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це міністр закордонних справ Швейцарії Ігнаціо Кассіс сказав під час пресконференції у понеділок на тему проведення Глобального саміту миру.

"Як ви знаєте, Росія не була запрошена на даному етапі. З самого початку я завжди підкреслював, що без Росії мирний процес неможливий. Ми завжди були відкриті для того, щоб направити запрошення Росії. Однак Росія кілька разів, зокрема й публічно, заявляла, що не зацікавлена в участі в цій конференції", - сказав він.

За його словами, Росія від початку розглядала конференцію у Бургенштоці як проукраїнську. "Єдина проблема полягає в тому, що Росія відмовилася заздалегідь, ще до того, як були розіслані запрошення, а також відсутність інтересу – про що сам міністр закордонних справ Лавров сказав мені в січні, коли заявив, що це буде проукраїнський захід, а не справжня спроба ініціювати мирний процес", - зазначив глава МЗС Швейцарії.

Міністр також додав, що організатори брали до уваги і позицію України з цього приводу. За його словами, у разі запрошення Росії існувала загроза того, що на зустріч щодо мирного врегулювання в Україні не приїхала б сама Україна. "Чи ми б не втратили Україну, якби запросили Росію. Тому ми брали це до уваги", - сказав Кассіс.

Водночас глава швейцарського МЗС вважає, що Саміт миру у Бургенштоці – це "перший крок", і він покликаний "ініціювати мирний процес". А тому питання полягає "не в тому, чи Росія має бути на борту, а в тому – коли".

"Ми хочемо, щоб цей процес продовжувався. І ми переконані, що довгострокове рішення вимагатиме участі всіх зацікавлених сторін", - заявив він.

Кассіс також прокоментував позицію Китаю, сказавши, що у КНР з самого початку сказали, що братимуть участь у мирній конференції, якщо вона проходитиме за участю обох сторін конфлікту, тобто і Росії. При цьому він похвалив позицію індійського прем’єра, який підтримав Саміт миру у Бургенштоці.

Як повідомляв Укрінформ, президентка Швейцарії Віола Амгерд заявила, що у Глобальному саміті миру у Швейцарії 15-16 червня візьмуть участь щонайменше 90 країн, з яких половина представляють так званий Глобальний Південь - Південну Америку, Африку, Близький Схід та Азію.

Фото: sda-ats

Теги по теме
Россия Швейцария
Источник материала
loader
loader