Територію села на Волині визнали неблагополучною та відправили на карантин через сказ
Територію села на Волині визнали неблагополучною та відправили на карантин через сказ

Територію села на Волині визнали неблагополучною та відправили на карантин через сказ

Зазначається, що хворобу виявили у домашнього кота. Місцева влада закликала власників вакцинувати своїх домашніх улюбленців, аби унеможливити появу хвороби.

Карантин у селі Кам'януха

Місцева влада повідомила, що сказ у домашнього кота підтвердили результати експертизи, що зробили на базі Волинської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

У зв'язку з цим було РВА скликала засідання протиепізоотичної комісії, у ході якого затвердили відповідний план заходів, аби ліквідувати вогнище захворювання. Саме тому на території села запровадили карантин.

Територію села Кам’януха визначили неблагополучною і застосували карантинні обмеження. Разом із цим, компетентні служби контролюють епізоотичну ситуацію,
– написали в РВА.

За словами фахівців, найчастіше у дикій хворобі на сказ хворіють лисиці та вовки, а з домашніх тварин – собаки та коти. Саме тому потрібно проводити вакцинацію своїх домашніх улюбленців.

Що таке сказ?

Сказ – це інфекційне захворювання тварин і людей, спричинене нейротропним вірусом. Характеризується розвитком енцефаліту зі стрімким пошкодженням функцій центральної нервової системи та завжди закінчується летально. Джерелом збудника сказу є хворі тварини, які виділяють вірус зі слиною. Зараження інших відбувається через пошкодження шкіри, слизових оболонок, внаслідок укусів чи подряпин.

Як вберегтися від сказу

  • Вірус сказу зазвичай передається через укус, подряпину або потраплянням зараженої збудником сказу слини на слизові оболонки.
  • У випадку укусу твариною, рекомендується промити рану щонайменше 15 хвилин мильною водою або дезінфекційними засобами, такими як 70% спирт або 5% розчин йоду.
  • Після можливого контакту зі хворою на сказ твариною вкрай важливо звернутися до лікаря. Сказу можна уникнути, якщо після ймовірного зараження, людина пройде курс антирабічних щеплень.
Источник материала
loader
loader