Бізнес допоможе відбудувати зруйновані Росією енергооб'єкти: скільки електрики повернеться
Бізнес допоможе відбудувати зруйновані Росією енергооб'єкти: скільки електрики повернеться

Бізнес допоможе відбудувати зруйновані Росією енергооб'єкти: скільки електрики повернеться

Великий бізнес допоможе відновити генерацію електроенергії в Україні. Загалом зусиллям приватного сектору планується повернути до енергосистеми близько 1 ГВт електрики.

Про це за результатами спільної зустрічі з Green Deal Ukraine та Ukraine Facility Platform заявив голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький. При цьому найактивніше розвиватимуть саме децентралізовану генерацію.

"На нашому заході ми говорили про конкретику. На заході були представлені проєкти загальною вартістю не менше 500-700 мільйонів доларів. За нашими оцінками, приватний бізнес вже готовий розвивати проекти з будівництва генерації обсягом близько 1 ГВт. І це тільки початок", – наголосив Кудрицький.

Виходячи з цифр, які на церемонії відкриття міжнародної конференції Ukraine Recovery Conference 2024 озвучив президент України Володимир Зеленський, такий обсяг електроенергії дозволить відновити дев’яту частину того, що Україна втратила в результаті внаслідок ударів російських ракет та дронів. За словами голови держави, наразі знищено 9 ГВт енергетичної потужності.

Кудрицький зазначив, що на зустрічі з "Укренерго" обговорювалися муніципальні проєкти в містах Житомир та Дніпро, а також ідеї українських та міжнародних компаній. Зустріч зібрала представників багатьох фінустанов, що зможуть надати для нової української генерації необхідний обсяг фінансування:

  • Європейський інвестиційний банк (ЄІБ);
  • Світовий банк;
  • Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР);
  • Міжнародна фінансова корпорація (IFC);
  • Американська корпорація з фінансування міжнародного розвитку (DFC);
  • Кредитна установа для відбудови (KfW).

Кудрицький та голова Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Валерій Тарасюк розповіли про забезпечення окупності таких енергетичних проєктів та зменшення бюрократичної тяганини для інвесторів. "Далі будемо переконуватися, що іноземні фінансові ресурси будуть працювати в інтересах громад", – резюмував голова "Укренерго".

Також OBOZ.UA повідомляв, що Україна має намір відновити всі зруйновані Росією енергооб'єкти, де це можливо, до зими 2024-2025 років. Для цього від європейських партнерів у найближчі три-чотири місяці знадобиться обладнання з непрацюючих електростанцій, а також грошова підтримка.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом