Москва засудила адвоката Новікова до 8,5 років тюрми
Москва засудила адвоката Новікова до 8,5 років тюрми

Москва засудила адвоката Новікова до 8,5 років тюрми

Юриста Іллю Новікова у Росії заочно засудили до 8,5 років колонії за «фейки» про армію в інтерв'ю каналу «Популярна політика». Про це повідомляють російські пропагандистські ЗМІ.

Повідомляється, що Гагарінський суд Москви повністю задовольнив позов звинувачення, визнавши Новікова винним у «поширенні недостовірної інформації про ЗС РФ з мотивів політичної ненависті». Новікову призначили 8 років та 6 місяців колонії загального режиму заочно, а також заборонили здійснювати адвокатську діяльність та адмініструвати сайти строком на 4 роки.  

Повідомляється, що в інтерв'ю на YouTube-каналі «Популярна політика» від 4 квітня 2022 року юрист говорив про вбивство російськими військовими мирних жителів в українській Бучі. У справі Новікова не було свідків. Як доказ поширення «фейків» до справи було долучено: саме відео, його лінгвістичну експертизу, а також акт огляду сайту Міноборони.

Адвокат Леонід Соловйов, який представляє інтереси Іллі Новікова, попросив передати суду слова свого підзахисного про те, що відбувається: йому байдуже рішення суду і оскаржити вирок він не буде.

Юрист та колишній гравець «Що? Де? Коли? Ілля Новіков з 2021 року живе в Україні. У листопаді 2022 року Росія надала йому статус «іноагента», а через тиждень Новікова оголосили у федеральний розшук. У червні 2023 року Адвокатська палата Москви позбавила його статусу адвоката.

До слова, Швейцарія зафіксувала збільшення кількості кібератак та дезінформації напередодні Саміту миру, який відбудеться 15-16 червня.  

Источник материала
Поделиться сюжетом