У «Бухарестській дев’ятці» розмірковують над виключенням Угорщини з групи - FT
У «Бухарестській дев’ятці» розмірковують над виключенням Угорщини з групи - FT

У «Бухарестській дев’ятці» розмірковують над виключенням Угорщини з групи - FT

Дипломати з країн Бухарестської дев'ятки (B9) обговорюють можливість виключення Угорщини з майбутніх зустрічей групи.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Financial Times.

На останніх зустрічах Угорщина накладала вето на спільні підсумкові заяви групи щодо збільшення допомоги Україні та схвалення будь-яких кроків НАТО щодо посилення військової підтримки країни або прискорення її заявки на членство в Альянсі.

Зазначається, що ця тактика блокування Угорщини в ЄС щодо допомоги Україні та переговорів про вступ Києва до блоку призвела до того, що у багатьох союзників «урвався терпець».

Лідери B9 зустрічаються сьогодні в Ризі, і офіційні особи заявили, що Угорщина знову відмовляється схвалити проєкт підсумкової заяви, з яким погодилися інші.

За словами співрозмовника, дискусії щодо виключення Угорщини з групи є «дуже серйозними», додавши, що «ми, ймовірно, зустрічаємося в такому форматі востаннє».

Друге джерело зазначило, що останні зустрічі групи включали «складні дискусії», і що буде важко організувати майбутні зустрічі, якщо вони не стануть більш конструктивними.

«Бухарестська дев'ятка», яка була заснована в 2015 році, включає Болгарію, Чехію, Естонію, Угорщину, Латвію, Литву, Польщу, Румунію та Словаччину.

Їхні лідери, міністри закордонних справ і міністри оборони регулярно збираються, щоб узгодити свій підхід до політики безпеки, зокрема щодо захисту їхніх східних кордонів.

Як повідомляв Укрінформ, Бельгія, яка зараз головує в Раді ЄС, закликає уряди країн-членів подумати над початком процедури, спрямованої на позбавлення Угорщини права голосу.

Теги по теме
НАТО Венгрия
Источник материала
loader
loader