Столтенберг розповів, що пообіцяв Орбан стосовно НАТО та України
Столтенберг розповів, що пообіцяв Орбан стосовно НАТО та України

Столтенберг розповів, що пообіцяв Орбан стосовно НАТО та України

Єнс Столтенберг на пресконференції в Брюсселі 12 червня розповів, про що він домовився під час переговорів з Віктором Орбаном. Про це генсек НАТО заявив перед зустріччю міністрів оборони країн Альянсу, пише 24 Канал.

Що пообіцяв Столтенбергу Орбан

Генеральний секретар НАТО сказав, що з "одного конкретного питання", а саме – рамок підтримки України, в межах яких НАТО матиме провідну роль у координації підтримки та навчанні українських військових – "були різні погляди".

Угорщина не братиме участі в цих зусиллях НАТО, і я приймаю цю позицію… Водночас прем'єр-міністр запевнив мене, що Угорщина не буде протидіяти цим зусиллям, дозволяючи іншим союзникам рухатися вперед, і він підтвердив, що Угорщина продовжуватиме повністю виконувати свої зобов'язання перед НАТО,
– заявив Єнс Столтенберг.

Він пояснив, що сказав на зустрічі з Віктором Орбаном, що мета НАТО – це мир. Альянс "покликаний запобігати війнам і конфліктам, проте робити це шляхом надійного стримування і недопущення прорахунків Москви чи інших ворогів у нашій здатності захищати всіх союзників".

"Я також цілком упевнений, що Угорщина погодиться із заявами, які будуть виголошені на саміті НАТО, що підтверджують ключові цінності та цілі НАТО", – запевнив генсек Альянсу.

НАТО може координувати підтримку України

  • Видання Foreign Policy заявило, що НАТО планує створити посаду спецпосланника в Україні для посилення довгострокових зобов'язань перед Україною на тлі війни з Росією.
  • За даними журналістів, він буде координувати підтримку України, включно з військовою допомогою. Також у його повноваженнях буде висилати політичний сигнал про підтримку боротьби Києва за статус постійного члена Північноатлантичного альянсу.
  • Проте дехто в Альянсі переконаний, що роль посланника – це частина урізаного пакета допомоги, який не відповідає головній меті України, формальному приєднанню до НАТО. Детальніше про це читайте за посиланням.
Источник материала
loader
loader