На Закарпатті 18 осіб "прорвались" в Угорщину, прорізавши огорожу на кордоні: що відомо і яке покарання їм загрожує. Фото
На Закарпатті 18 осіб "прорвались" в Угорщину, прорізавши огорожу на кордоні: що відомо і яке покарання їм загрожує. Фото

На Закарпатті 18 осіб "прорвались" в Угорщину, прорізавши огорожу на кордоні: що відомо і яке покарання їм загрожує. Фото

На Закарпатті 18 осіб перерізали огорожу на кордоні і втекли до Угорщини. Подія сталася в районі відділу прикордонної служби "Лужанка".

Про це повідомив журналіст Віталій Глагола у своєму Telegram-каналі. За його словами, 11 червня під час моніторингу кордону оператор безпілотного літального апарата прикордонної служби помітив мікроавтобус на польовій дорозі неподалік від лінії розмежування.

Прикордонники прибули на місце для перевірки і знайшли порожній, відчинений білий "Volkswagen" з номерами АО4655АІ.

Під час обстеження території були знайдені сліди, що вели до кордону з Угорщиною, а також проріз у загороджувальному паркані та сліди на контрольно-слідовій смузі.

Попередньо встановлено, що 18 людей з мікроавтобуса незаконно перетнули кордон.

Поліція вилучила автомобіль і відправила його на штрафмайданчик у Берегові. Цей мікроавтобус VW нещодавно був помічений у Берегові та селі Геча за допомогою камер спостереження.

Розслідування цього інциденту наразі триває.

Яке покарання загрожує за незаконний перетин кордону?

Незаконний перетин кордону під час воєнного стану тягне за собою відповідальність згідно із законодавством, яка може бути як адміністративною, так і кримінальною, залежно від конкретних обставин.

За незаконний перетин або спробу незаконного перетину кордону передбачена відповідальність за ст. 204-1 КУпАПу, яка включає штраф від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3 400 грн до 8 500 грн) або адміністративний арешт на строк до 15 діб з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення.

Крім того, спроба перетину може супроводжуватися вчиненням злочинів, що підпадають під кримінальну відповідальність:

Стаття 358 КК України: Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів.

Кримінальна відповідальність за цією статтею може наставати, якщо для перетину кордону використовуються підроблені документи, наприклад, підроблений паспорт, в якому зазначено, що особі 17 років, тоді як їй фактично вже виповнилося 18 років, або підроблені висновки ВЛК про визнання непридатним. За це передбачено штраф або обмеження волі.

Стаття 369 КК України:Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі

Ця стаття передбачає кримінальну відповідальність за спроби підкупу прикордонника. Навіть якщо пропозиція надати хабаря за незаконний прохід через кордон не була прийнята прикордонником, а також у випадках, коли це призвело до фактичного перетину кордону чи ні. Такі дії караються штрафом або позбавленням волі на строк до 4 років.

Стаття 336 КК України: Ухилення від мобілізації на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період.

Усі дії чоловіків віком від 18 до 60 років, незалежно від методу, яким вони намагаються незаконно перетнути кордон, можуть кваліфікуватися за статтею 336 КК України, особливо коли це вчиняється з метою ухилення від призову.

Додатково, у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт №7268, яким пропонується доповнити Кримінальний кодекс України новою статтею, що передбачає кримінальну відповідальність за незаконний перетин кордону військовозобов’язаними під час дії воєнного стану. Якщо законопроект буде прийнято, винних може очікувати штраф або позбавлення волі на строк від 3 до 5 років.

Раніше повідомлялося, що у Закарпатській області вантажний автомобіль ГАЗ-66 із "військовими" номерами незаконно перетнув кордон у бік Угорщини. За гарячими слідами місцеві правоохоронці затримали 32 громадян України.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом