Схожий на ядерну бомбу і трапляється раз у житті. Що слід знати про яскравий космічний вибух, який NASA обіцяють вже цього літа
Схожий на ядерну бомбу і трапляється раз у житті. Що слід знати про яскравий космічний вибух, який NASA обіцяють вже цього літа

Схожий на ядерну бомбу і трапляється раз у житті. Що слід знати про яскравий космічний вибух, який NASA обіцяють вже цього літа

Рідкісне виверження світла від тьмяної зірки, ймовірно, буде видно для людей на Землі цього літа у швидкоплинному, але потенційно різкому небесному прояві. Вчені називають це "подією, яка буває раз у житті".

Спалах буде коротким. Після виверження його можна буде побачити неозброєним оком менше ніж протягом тижня, але науковці NASA впевнені, що це буде справжнє видовище, пише nasa.gov.

Приблизно до вересня вчені очікують, що nova в Північній короні Чумацького Шляху пошле такий потужний спалах у космос, що його можна буде побачити неозброєним оком. Він матеріалізується в темній плямі сузір’я, де жорстока взаємодія між білим карликом і червоним гігантом має завершитися цим потужним вибухом.

Nova – це технічний термін для майбутнього вибуху, що відбудеться, коли білий карлик раптово й часто яскраво спалахує на нічному небі. Вчені акцентують на тому, що не варто плутати цей термін з Supernova – інше сонячне явище, яке можна побачити із Землі, коли зірка фактично вибухає.

"Білий карлик" – так астрономи описують зірку в кінці свого життєвого циклу, після того, як вона вичерпає все своє ядерне паливо і залишиться лише її ядро.

"Червоний гігант" – це вмираюча зірка на завершальній фазі свого життєвого циклу, яка стає все більш турбулентною, оскільки вона розширюється та періодично викидає матеріал із зовнішніх шарів у інтенсивних епізодах.

Білий карлик і червоний гігант, відомі разом як T Coronae Borealis, також названі "Палаюча зірка", які, за прогнозами, створять Novy цього літа, утворюють подвійну зоряну систему в Північній короні, розташованій приблизно за 3000 світлових років від Землі. За даними NASA, червоний гігант у цій парі постійно позбавляється водню, поки він продовжує свій шлях до повного колапсу, тоді як білий карлик неподалік тягне цей матеріал на свою орбіту. Водень, що витікає з червоного гіганта, накопичується на поверхні білого карлика протягом кількох десятиліть, доки тепло й тиск не досягнуть такого рівня, що спровокує повномасштабний термоядерний вибух.

Вибух, за зовнішнім виглядом схожий на ядерну бомбу, позбавляє мертву зірку від надлишку матеріалу. Виверження, ймовірно, буде видно на Землі приблизно тиждень, перш ніж воно знову зникне, але і білий карлик, і червоний гігант у системі Палаючої зірки залишаться недоторканими, коли воно згасне. У цей момент процес накопичення водню між двома зірками поновлюється, і він триватиме до тих пір, поки наступного разу накопичення матеріалу на білому карлику не досягне свого порогу і раптово вибухне.

Різні подвійні системи, такі як T Coronae Borealis, рухаються в цьому циклі з різною швидкістю. Зазвичай нова спалахує з Палаючою зіркою приблизно кожні 80 років.

"Є кілька повторюваних nova з дуже короткими циклами, але, як правило, ми нечасто бачимо повторний спалах протягом життя людини, і рідко один такий відносно близький до нашої власної системи. Це неймовірно цікаво бачити на власні очі", – цитує CbsNews науковицю Ребеку Хаунселл, помічник дослідника, який спеціалізується на нових подіях у Центрі космічних польотів NASA.

"Це подія, яка трапляється раз у житті, створить багато нових астрономів, даючи молодим людям космічну подію, яку вони зможуть самостійно спостерігати, ставити власні запитання та збирати власні дані", – вважає Ребека і додає, що це має підживити наступне покоління вчених.

Раніше OBOZ.UA показав відео, яке опублікували SpaceX: морська посадка прискорювача ракети Starship.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом