До кінця року НАЗК планує запустити Реєстр прозорості для лобістів
До кінця року НАЗК планує запустити Реєстр прозорості для лобістів

До кінця року НАЗК планує запустити Реєстр прозорості для лобістів

Національне агентство з питань запобігання корупції до 1 січня 2025 року запустить Реєстр прозорості, де фіксуватимуть суб'єктів лобіювання.

Про це інформує Національне агентство з питань запобігання корупції в Телеграмі, передає Укрінформ.

"Відповідно до положень прийнятого Закону "Про лобіювання", лобіст набуває свого статусу з моменту реєстрації у Реєстрі прозорості. Наразі триває кропітка робота зі створення самого Реєстру із залученням до цього процесу партнерів з розвитку. Національне агентство має запустити Реєстр до 1 січня 2025 року. Для визначення порядку функціонування Реєстру Національне агентство розробило та подало на розгляд Кабінету Міністрів України проєкт відповідного Положення", - йдеться в повідомленні.

У відомстві також додають, що Група держав Ради Європи проти корупції (GRECO) оприлюднила 24-й щорічний Звіт “Антикорупційні тренди, виклики та найкращі практики в Європі та США”, де значна увага приділяється інституту лобіювання. GRECO закликала уряди країн-учасниць ухвалити більш суворі правила для запобігання корупції та сприяння доброчесності в органах влади, зокрема, щодо лобіювання та контактів з третіми сторонами.

"Виконання рекомендацій GRECO є важливим аспектом для побудови доброчесної влади та справедливого суспільства. На євроінтеграційному шляху України вкрай важливо продовжувати реалізацію антикорупційної політики, важливим напрямком якої є становлення інституту доброчесного лобіювання", - зазначив голова НАЗК Віктор Павлущик.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада ухвалилаЗакон «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за порушення законодавства у сфері лобіювання».

Теги по теме
Коррупция НАПК
Источник материала
Поделиться сюжетом