Дуда: Росія веде колоніальну війну і хоче зробити українців рабами
Дуда: Росія веде колоніальну війну і хоче зробити українців рабами

Дуда: Росія веде колоніальну війну і хоче зробити українців рабами

Росія веде колоніальну війну, тому міжнародна спільнота має допомогти Україні відстояти суверенітет і визначати своє майбутнє.

Про це під час відкриття першого Саміту миру заявив президент Польщі Анджей Дуда, передає кореспондент Укрінформу.

Він нагадав, що неспровокована і незаконна агресія Росії проти України триває вже 28 місяців, тобто 2,5 роки тривають злочини проти людяності, які вчиняє російський режим по всій Україні.

“Ця війна не лише жорстока і сповнена злочинів, вона імперіалістична й колоніальна за своєю природою. Кремль намагається зробити українців і їхніх дітей рабами, використати українські ресурси, знищити їхню культуру та позбавити Україну права вільно обирати свій шлях розвитку й безпекові гарантії”,- заявив Дуда.

Польський лідер зауважив, що Росію часто називають “в’язницею народів”. “Росія залишається найбільшою колоніальною імперією у світі, яка - на відміну від європейських держав - ніколи не пройшла процес деколонізації і ніколи не змогла розібратися з демонами свого минулого”, - наголосив президент Польщі.

Дуда переконаний: міжнародна спільнота має чітко сказати, “що у світі більше немає місця для колоніалізму”.

Водночас він зауважив, що Росія діє не сама - вона спирається у своїх злочинних діях на режим Лукашенка: “Він не лише дозволив напасти російській армії зі своєї території, а й ініціював проти Польщі та країн Балтії низку гібридних атак, які тривають понад три роки”.

Глава Польщі підкреслив, що Україна має повне право захищати свій суверенітет і незалежність відповідно до міжнародного права, а світова спільнота зобов’язана надавати Києву необхідну підтримку.

За словами Дуди, мирний договір, який буде напрацьовано, повинен забезпечувати суверенітет України та її право на самостійну зовнішню і внутрішню політику.

На думку польського лідера, дорога до миру буде довгою. При цьому він наголосив на необхідності “сфокусуватися на менш суперечливих питаннях”, прогрес у яких дасть можливість “далі тиснути на Кремль, щоб він вивів свої війська з України”, і успіх цієї ініціативи залежить від широкого представництва в ній країн ООН.

Як повідомляв Укрінформ, на швейцарському курорті Бюргеншток сьогодні розпочався перший Саміт миру за участі 101 делегації з різних країн та міжнародних організацій. Головними питаннями для обговорення є три складові української Формули миру: ядерна безпека, продовольча безпека та гуманітарний вимір – обмін полоненими й повернення викрадених українських дітей.

Фото: KEYSTONE/EDA/POOL//Urs Flueeler

Теги по теме
Украина война Польща
Источник материала
Поделиться сюжетом