Як 30 рентгенів одночасно. На Марсі зняли на відео сонячну бурю з найвищим рівнем радіації за останні 12 років
Як 30 рентгенів одночасно. На Марсі зняли на відео сонячну бурю з найвищим рівнем радіації за останні 12 років

Як 30 рентгенів одночасно. На Марсі зняли на відео сонячну бурю з найвищим рівнем радіації за останні 12 років

Дані європейського космічного корабля Solar Orbiter зафіксували найбільшу подію з сонячним спалахом, який пізніше оцінили як X12 – сонячні спалахи класу X є найсильнішими з кількох типів. Після цього стався потужний викид корональної маси (CME), який послав величезну хмару надгарячої сонячної плазми до Марса зі швидкістю мільйони миль на годину.

Рухаючись зі швидкістю світла, рентгенівські та гамма-промені від спалаху прибули першими, тоді як заряджені частинки трохи відстали, досягнувши Марса лише за десятки хвилин. Якби астронавти в цей час стояли біля марсохода NASA Curiosity, вони б отримали дозу опромінення в 8100 мікрогрей, що еквівалентно 30 рентгенівським знімкам грудної клітки. Хоча це не було смертельним, це був найбільший сплеск, виміряний детектором оцінки випромінювання Curiosity, або RAD, з моменту приземлення марсохода 12 років тому, пише Jet Propulsion Labaratory NASA.

Дані RAD допоможуть вченим спланувати найвищий рівень радіаційного опромінення, з яким можуть зіткнутися астронавти, які могли б використовувати ландшафт Марса для захисту.

"Схили скель або лавові труби забезпечили б додатковий захист астронавта від такої події. На орбіті Марса або в глибокому космосі потужність дози була б значно більшою. Я не здивуюся, якщо ця активна область на Сонці продовжить вивергатися, що означає ще більше сонячних штормів як на Землі, так і на Марсі протягом найближчих тижнів", – прокоментував Space головний дослідник RAD Дон Хасслер із відділу дослідження та дослідження сонячної системи Південно-західного науково-дослідного інституту в Боулдері, штат Колорадо.

Під час події 20 травня стільки енергії від шторму вдарило по поверхні, що чорно-білі зображення з навігаційних камер Curiosity танцювали зі "снігом" – білими смугами та цятками, спричиненими ударами заряджених частинок у камери.

Впливи від цієї сонячної події стали справжнім досвідом для вчених, які спостерігали за всім, що відбувається. Дослідники з орбітальним апаратом NASA MAVEN, орбітальним апаратом Mars Odyssey 2001 і марсоходом Curiosity кожен зіграли ключову роль у зборі даних про подію, які допоможуть краще зрозуміти сусідню планету та спланувати майбутні візити до неї.

"Ми дійсно отримали повний спектр космічної погоди на Марсі з 11 по 20 травня, від великих спалахів, CME й екстремального спалаху сонячних енергійних частинок. Ми лише почали аналізувати дані на поверхні. Спалах справді значно роздував і нагрівав атмосферу Марса, як і очікувалося, і отриманий CME справді викликав полярні сяйва", – прокоментував Ед Тіманн, геліофізик з Лабораторії фізики атмосфери та космосу (LASP) Університету Колорадо.

На додаток до створення полярних сяйв, недавній екстремальний шторм дав більше деталей про те, з якою кількістю радіації майбутні астронавти можуть зіткнутися на Червоній планеті.

Вчені чекали епічних сонячних бур відтоді, як Сонце увійшло в період піка активності на початку цього року, який називається сонячним максимумом. Протягом останнього місяця марсоходи та орбітальні апарати NASA надали дослідникам місця в першому ряду для серії сонячних спалахів і викидів корональної маси, які досягли Марса – у деяких випадках навіть викликаючи марсіанські полярні сяйва.

Це золоте дно науки запропонувало безпрецедентну можливість вивчити, як такі події розгортаються в глибокому космосі, а також те, з яким радіаційним опроміненням можуть зіткнутися перші астронавти на Марсі.

Раніше OBOZ.UA розповідав, що телескоп NASA зафіксував "космічний феєрверк".

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом