Лікарі кажуть, що внутрішній годинник організму може сприяти лікуванню раку
Лікарі кажуть, що внутрішній годинник організму може сприяти лікуванню раку

Лікарі кажуть, що внутрішній годинник організму може сприяти лікуванню раку

Циркадний годинник нашого тіла впливає на все, починаючи від сонливості й закінчуючи метаболізмом, і, згідно з останніми дослідженнями, він також може впливати на ефективність певних методів лікування раку.

Інгібітори контрольних точок — це імунотерапевтичні препарати, які блокують зв’язування важливих білків із раковими пухлинами, тобто Т-клітинам імунної системи легше розпізнавати та знищувати рак. Теоретично це гарна ідея, особливо тому, що препарати менш токсичні, ніж хіміотерапія, але вчені намагаються знайти способи посилити вплив цього підходу на практиці.

У США кілька інгібіторів контрольних точок наразі схвалено для використання людьми, але хоча ці препарати можуть лікувати широкий спектр ракових захворювань, вони ефективні лише для деяких пацієнтів. Можливо, на цей результат впливає циркадний ритм людини.

Тут команда з Каліфорнійського університету в Ірвайні (UC Irvine) виявила, що на мишачих моделях колоректального раку 24-годинний циркадний цикл впливає як на силу захисту, створеного пухлинами, так і на здатність інгібіторів контрольних точок боротися з ними.

Більше того, коли у мишей був порушений циркадний ритм, це знизило здатність імунної системи боротися з раком. Це, разом із великою кількістю попередніх досліджень, свідчить про те, що як зміни способу життя, так і тривалість лікування можуть бути корисними в боротьбі з раком.

«Точне розуміння того, як циркадні порушення сприяють прогресуванню захворювання, може призвести до зміни поведінки, щоб зменшити ризик раку», — каже Сельма Масрі, біохімік з Каліфорнійського університету в Ірвайні.

При колоректальному раку ракові пухлини виробляють так звані імуносупресивні клітини, щоб спробувати вимкнути захист імунної системи організму. Перший висновок дослідження полягав у тому, що велика кількість цих клітин змінюється в часі з циркадними ритмами.

По-друге, було виявлено, що збій біологічного годинника збільшив ці клітини ще більше, сприяючи прогресуванню раку. По-третє, лікування інгібіторами контрольних точок було виявлено найкраще, коли рівень імуносупресивних клітин був на піку. Все це доповнює наше розуміння того, як циркадні ритми можна використовувати для надання кращих шансів лікуванню, хоча потрібні додаткові дослідження, щоб зрозуміти інші чинники та підтвердити ті самі біологічні механізми у людей.

«Ми виявили, що правильна регуляція циркадних ритмів необхідна для придушення запалення та підтримки максимальної імунної функції», — каже Масрі.

Вчені продовжують досліджувати зв’язки між нашим біологічним годинником і функціями імунної системи. Управління або оптимізація наших циркадних ритмів нещодавно було пов’язано з біологічним старінням і хворобою Альцгеймера. Ми також знаємо, що сучасне життя, від позмінної роботи до електричного освітлення, заважає нашим циркадним ритмам – і, можливо, не на краще, що стосується природного захисту нашого організму.

«Якщо ми покращимо наше розуміння фундаментального механізму циркадної регуляції імунітету, ми зможемо використовувати силу природних ритмів організму для боротьби з раком і розробити більш персоналізовані та ефективні стратегії лікування», — каже Бріджит Фортін, доктор біологічної хімії. студент UC Irvine. Дослідження опубліковано в Nature Immunology.

Источник материала
Поделиться сюжетом