Марсохід Perseverance натрапив на небезпечне поле валунів, але зміг обігнути його по руслу стародавньої річки
Марсохід Perseverance натрапив на небезпечне поле валунів, але зміг обігнути його по руслу стародавньої річки

Марсохід Perseverance натрапив на небезпечне поле валунів, але зміг обігнути його по руслу стародавньої річки

Ровер Perseverance продовжує досліджувати Марс — останнім часом марсохід просувався вздовж берега стародавньої річки, яка, як вважається, колись живила озеро в кратері Єзеро. Але згодом марсохід наткнувся на поле небезпечних валунів, через яке команда, яка керувала ним, була змушена внести корективи — він спустився в русло річки, скоротивши свій шлях на кілька тижнів. Під час подорожі він виявив кілька цікавих геологічних утворень.

До того, як гелікоптер Ingenuity здійснив свою останню посадку, він допомагав прокладати курс Perseverance з висоти. Без нього пересування сповільнилися — Марс знаходиться занадто далеко, щоб керувати Perseverance в режимі реального часу, тому оператори Лабораторії реактивного руху (JPL) NASA можуть вести його лише на 30 м на день на основі зображень, що надходять від апарата. Решта залежить від системи AutoNav, яка працювала добре, поки місцевість не стала непередбачуваною.

Але потім апарат натрапив на валуни, між якими він зміг би лавірувати, але це було б повільно й надто небезпечно, тому було ухвалено рішення спустити ровер у русло колишньої річки. «Рух із зупинками загрожував Perseverance відставанням від графіка на кілька тижнів, тому команда продовжувала пошук проходу в дюнах, де робот міг безпечно спуститися в русло стародавньої річки. Спроба подолати дюни загрожувала марсоходу затором, як Spirit у 2010 році. Спуск вони знайшли кілька тижнів тому», — розповіли в JPL.

Після того, як Perseverance спустився схилом, все пішло гладко. За перший сол (марсіанську добу) він подолав 200 м і досяг несподіваної наукової мети — гори Уошберн (Mount Washburn). Цей пологий підйом знаходиться посередині річки, і він покритий незвичайними валунами. Один з них виявився значно світлішим за інших — при вивченні було виявлено присутність піроксену та польового шпату. Об’єкт, якому надали назву Atoko Point, імовірно виник у глибокій магматичній кишені, що залишилася з часів, коли Марс був геологічно активним. Вивчивши Atoko Point, Perseverance всього за шість солів знайшов вихід із русла річки.

До району Bright Angel марсохід дістався 9 червня — на кілька тижнів раніше, ніж намагався пройти серед валунів. У новому районі є виходи гірських порід, які могли оголитися з річковою ерозією або через заповнення каналу опадами. Наразі Perseverance шукає місце для забору зразка.

Источник материала
Поделиться сюжетом