Мобілізація в Україні: чи може чоловік вступити до університету з приписним
Мобілізація в Україні: чи може чоловік вступити до університету з приписним

Мобілізація в Україні: чи може чоловік вступити до університету з приписним

Під час воєнного стану та загальної мобілізації всі громадяни України чоловічої статі при вступі до вищого навчального закладу зобов'язані дотримуватись правил військового обліку. Зокрема абітурієнтам необхідно буде надати військовий квиток.

Однак якщо вік людини менший за 25 років, вона має право замість військового квитка надати приписне посвідчення. Про це заявив адвокат Дмитро Дончак.

За його словами, згідно з пунктом 4 Листи Міністерства освіти і науки № 1/10331-23, приймальні комісії у вишах мають звертати увагу на вік абітурієнтів, які надають посвідчення про приписку до призовної дільниці. Громадяни, яким на день початку вступної кампанії виповнилося 25 років і є військовозобов'язаними, повинні надавати військовий квиток або посвідчення військовозобов'язаного.

При цьому відомство акцентує увагу на віці вступників саме на день початку вступної кампанії, а не на день подання документів до вишів. Проте адвокат наголосив, що це торішній лист міністерства освіти, і абсолютно незрозуміло, яким буде лист-роз'яснення цього року.

Тому адвокат рекомендує керуватися не листом міністерства, а профільним законодавством, у тому числі наказом Міносвіти від 06.03.2024 р. №266 "Про затвердження Порядку прийому на навчання для здобуття вищої освіти у 2024 році".

Відповідно до цього документа, виконання вимог до зарахування передбачає подання вступниками військово-облікового документа: у військовозобов'язаних та резервістів – військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного, а у призовників – посвідчення про приписку до призовної дільниці.

Нагадаємо, після 16 липня в ході мобілізації повістки в Україні зможуть відправляти звичайною поштою. Відправляти повістки в додатки "Дія" та "Резерв+", як анонсувалося раніше, не будуть, хоча "це питання ще розглядається".

Раніше повідомлялося, що представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки не мають права затримувати людей, якщо вони не перебувають у розшуку. Таке право зберігається лише у працівників Національної поліції, тому законом допускається затримання лише спільно з правоохоронцями.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом