Петрушка, базилік і не тільки: які пряні трави можна висадити на городі в червні
Петрушка, базилік і не тільки: які пряні трави можна висадити на городі в червні

Петрушка, базилік і не тільки: які пряні трави можна висадити на городі в червні

Початок літа – ідеальний час для висадки пряних трав. Ці культури не лише стануть у нагоді в кулінарії, а й деякі з них допоможуть відігнати шкідників та мух з грядки.

OBOZ.UA публікує список запашних трав, які можна висадити у червні. Аромат свіжого базиліку доповнить літні салати насиченим смаком, а чебрець, відомий як лікарська рослина, стане корисним доповненням до чаїв.

Кріп

Досвідчені городники кажуть, що друга половина червня – найкращий термін для висівання кропу. Варто обрати грядки, на які сонячні промені потрапляють тільки до першої половини дня. Здавалося б, кріп доволі невибагливий і ростиме де завгодно, однак для якісного урожаю слід висівати його в ґрунт з нейтральною кислотністю, що добре підживлений корисними речовинами.

Сіяти кріп варто у добре розпушену землю, на глибину приблизно 2 см та рясно полити. У посушливу літню спеку рослини можуть припинити розвиток, а при застої води посіви слабшають і стають схильними до захворювань. Молоду зелень можна вживати вже через 35 днів.

Петрушка

Петрушку можна висівати все літо конвеєрним способом – кожні 2-3 тижні. Так ви завжди матимете свіжу зелень на столі. Доглядати за петрушкою легко: достатньо регулярного поливу, розпушування і проріджування.

Салат

Листя салату можна висівати кожні 2 тижні. Рослини дозрівають через 25-50 днів, в залежності від сорту. Салату потрібна рівномірна кількість вологи, тому оптимальним варіантом буде крапельний полив ввечері. Коли почнуть формуватися качани, полив слід зменшити, адже надлишок вологи може призвести до загнивання рослин.

Базилік

Для посадки слід обрати добре освітлене місце з родючим ґрунтом. Базилік слід висаджувати, коли не буде загрози різкого нічного зниження температури, тобто приблизно після 15 червня. Підживлення варто проводити двічі на місяць. Під час цвітіння краще скоротити полив.

Шпинат

Шпинат висівають кілька разів за сезон з інтервалом 20-30 днів. Шпинат, до речі, дуже корисна рослина. Кількість білка в шпинаті, в рази більше ніж в бобових.

Чебрець

Чебрець – ідеальна добавка до натуральних чаїв. Рослина містить вітаміни групи А, В, К, Р, Е, С, а також кальцій, магній, залізо, калій, натрій, фосфор, цинк, ще феноли і флавоноїди.

Орегано

Орегано поряд з розмарином, базиліком і м’ятою користується особливою популярністю в середземноморській кухні. Орегано містить у складі антиоксиданти, аскорбінову кислоту, ефірні олії. Ця рослина привертає в сад безліч бджіл та інших корисних комах.

Раніше OBOZ.UA публікував покрокову інструкцію про те, як виростити лохину у власному саду.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Источник материала
Поделиться сюжетом