Повноваження ОАСК буде розділено між двома судами — Асланян
Повноваження ОАСК буде розділено між двома судами — Асланян

Повноваження ОАСК буде розділено між двома судами — Асланян

Повноваження ОАСК буде розділено між двома судами — Асланян

Експертка ЛЗІ наголошує, що створення Вищого адміністративного суду передбачено майже всіма міжнародними зобов’язаннями України.

Нині передбачається, що повноваження Окружного адміністративного суду міста Києва буде розділено між двома судами: Київським міським окружним адміністративним судом та Вищим адміністративним судом. Перший слухатиме звичайні адміністративні справи киян, тоді як другий — справи проти центральних органів влади. Вищий адміністративний суд функціонуватиме за прикладом Вищого антикорупційного суду, зазначає експертка з судової реформи Лабораторії законодавчих ініціатив Каріна Асланян у статті "Судова реформа. Що відбувається з конкурсами до судів?".

"Головне питання — коли це станеться? Адже ресурси ВККС обмежені й додавання нових процедур подовжуватиме строки наявних. І хоча законопроєкт про Вищий адміністративний суд іще навіть не внесено на розгляд парламенту, створення цього суду передбачено майже всіма міжнародними зобов’язаннями України, включно з планом дій для Ukraine Facility", - наголошує авторка.

За її словами, подальше наповнення судів першої інстанції новими кадрами також є не менш важливим питанням

"390 кандидатів по суті просто замінять звільнених у 2023–2024 роках суддів, тоді як вакантних посад у місцевих судах зараз — майже півтори тисячі (а судді й далі звільняються)", - заявляє експертка.

Наприкінці цього року Вища кваліфікаційна комісія суддів України обіцяє оголосити новий конкурс до місцевих судів.

Источник материала
Поделиться сюжетом