Спроби умиротворити Росію поступками в Україні призведуть до нової великої війни - прем’єр Естонії
Спроби умиротворити Росію поступками в Україні призведуть до нової великої війни - прем’єр Естонії

Спроби умиротворити Росію поступками в Україні призведуть до нової великої війни - прем’єр Естонії

Спроби умиротворити російського агресора шляхом територіальних поступок із боку України матимуть наслідком не мир, а нову велику війну.

Про це на першому засіданні Глобального саміту миру в Швейцарії заявила прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас, передає кореспондент Укрінформу.

«Я стурбована, коли чую, що існують мирні ініціативи, які не враховують принципи Хартії ООН (про непорушність кордонів держав – ред.). Нам треба бути обережними, щоб не було враження, що деякі принципи, як, наприклад, територіальна цілісність України, є другорядними», - сказала Каллас.

Вона підкреслила, що дотримання принципу непорушності територіальної цілісності держав є необхідним на шляху до тривалого миру і серцевиною майбутнього справедливого миру в Україні.

«Розмови про те, що територіальні поступки агресору принесуть мир, є самообманом. Ні, цього не буде, бо ми це вже бачили в 1930-х роках (Мюнхенську конференцію 1938-го року, на якій західні країни погодились на анексію гітлерівською Німеччиною чеського регіону Судети – ред.), яка уможливила те, що зробив Гітлер і Другу світову війну», - зазначила глава уряду Естонії.

За її словами, якщо зараз проігнорувати територіальні зазіхання Росії і не помітити їх, то будуть нові агресії, і буде ще більше жертв у всьому світі.

«Багато країн страждали від колоніалізму, у тому числі й моя країна, яка майже пів століття, до 1990 року, була у складі Росії, колоніальної держави. У той час також багато говорили про мир, але це був мир на російських умовах, із гнобленням усього національного естонського», - наголосила Каллас.

Тому, за її словами, сьогодні потрібно вчитись на помилках минулого і не йти на поступки агресору.

Як повідомляв Укрінформ, прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен заявила, що основою та шляхом до миру в Україні має бути відданість Статуту ООН, міжнародному праву і принципам суверенітету, незалежності та територіальної цілісності, навколо яких об’єдналися учасники Глобального саміту миру.

Фото: Government Office

Теги по теме
Украина Россия Эстония
Источник материала
Поделиться сюжетом