Столтенберг: НАТО залишається ядерним альянсом і продовжує адаптувати свої ядерні потужності
Столтенберг: НАТО залишається ядерним альянсом і продовжує адаптувати свої ядерні потужності

Столтенберг: НАТО залишається ядерним альянсом і продовжує адаптувати свої ядерні потужності

Країни НАТО продовжують адаптацію свого ядерного потенціалу, зберігаючи свою відданість бути підзвітними та підтримувати мир.

Про це за результатами другого дня зустрічей міністрів країн НАТО заявив генеральний секретар Єнс Столтенберг. Він сказав, що на зустрічі союзники обговорили питання "продовжуваної адаптації наших ядерних потужностей".

"Ми є ядерним союзом, відданим тому, щоб бути відповідальними та прозорими, але очевидно, у нашій чіткій відданості - зберігати мир, запобігати примусу і запобігати агресії", - заявив Столтенберг.

За даними організації за відмову від ядерної зброї ICAN, зараз у світі є 9 держав, які володіють ядерним потенціалом, серед яких Росія, такі країни НАТО як США, Франція, Велика Британія, а також інші держави: Китай, Пакистан, Індія, Ізраїль та Північна Корея. При цьому Туреччина, Італія, Бельгія, Німеччина та Нідерланди мають на своїй території американську ядерну зброю, а російська розміщена також у Білорусі.

Російські ядерні погрози

Західні союзники наголошують, що Росія постійно використовує ядерну риторику, зокрема проводячи військові навчання, що імітували запуск тактичної ядерної зброї поблизу кордону з Європою.

Напередодні Путін вчергове озвучив ядерні погрози та заявив, що дозвіл для Києва використовувати американську зброю для ударів по воєнних об'єктах у РФ нібито означає пряму участь США у війні. Президент США Джо Байден відреагував на ці слова.

"Я знаю його понад 40 років, - відповів Байден про Путіна. - Він турбує мене 40 років. Він не порядна людина. Він диктатор. Він намагається переконатися, що він тримає свою країну разом, продовжуючи свою агресію", – відповів американський глава держави.

У Білому домі також підкреслювали, що Росія погрожує використати ядерну зброю в Україні від самого початку повномасштабного вторгнення.

Сполучені Штати, навіть попри російську війну в Україні, продовжують спроби досягти домовленості, щоб обмежити стратегічні ядерні озброєння, однак Кремль відмовляється від діалогу.

У лютому 2023 року Росія оголосила про призупинення участі у договорі зі США про скорочення та обмеження стратегічних наступальних озброєнь New START. Державний секретар США Ентоні Блінкен назвав цей крок "дуже прикрим і безвідповідальним" і закликав Росію "залучатися та діяти" у питанні контролю над стратегічними озброєннями, незалежно від інших подій у двосторонніх відносинах.

Источник материала
Поделиться сюжетом