Тайвань поглиблює співпрацю з демократичними країнами для стримування агресії Китаю
Тайвань поглиблює співпрацю з демократичними країнами для стримування агресії Китаю

Тайвань поглиблює співпрацю з демократичними країнами для стримування агресії Китаю

Тайвань поглиблює економічну інтеграцію з іншими демократичними країнами та співпрацює з партнерами, включаючи США, щоб утримати президента Китаю Сі Цзіньпіна від наказу про вторгнення на острів.

“Чи Китай буде діяти чи ні? Ми не знаємо. Ми хочемо, щоб кожного дня, коли Сі Цзіньпін прокидається і дивиться в дзеркало перед голінням, він казав: ‘Не сьогодні’,” – заявив де-факто посол Тайваню в США Александр Тах-Рей Юй.

За словами дипломата, Китай готується до можливого вторгнення, але Тайбей також готується за підтримки “багатьох друзів, включаючи США”.

Тайванський посол, який обійняв свою посаду в грудні, повідомив, що він активно контактує з американськими чиновниками щодо відставання у виконанні оборонних замовлень. Це частково пов’язано з перебоями у ланцюгах поставок, за що деякі республіканці звинувачують адміністрацію Байдена через підтримку України.

Юй зазначив, що Тайвань уже здійснив необхідні платежі за багато американських систем озброєнь, але ще чекає на їх доставку. “Це питання ми постійно обговорюємо, координуючи з адміністрацією США,” – сказав він.

Відповідаючи на питання про реакцію Пекіна на нову адміністрацію в Тайбеї, Юй заявив, що Китай “просто намагається знайти виправдання для дій проти Тайваню,” зокрема агресивно реагуючи на політичні події в Тайбеї та візити американських чиновників, таких як візит колишньої спікерки Палати представників Ненсі Пелосі.

Юй підкреслив, що це не Тайвань і не Вашингтон підживлюють регіональну напруженість: “Це Пекін посилає кораблі та бойовиків навколо Тайваню. Вони створюють всю напруженість у Тайванській протоці. Вони повинні ставитися до нас з повагою, як до рівних.”

Посол висловив сподівання, що Тайвань і США зможуть досягти другої торговельної угоди з таких питань, як сільське господарство, праця і навколишнє середовище, в рамках ініціативи, яка вже дозволила їм укласти угоду про скорочення деякої регуляторної тяганини.

“Вести переговори у рік виборів, чим ближче до листопада, тим складніше. Тому ми хотіли б зробити це якомога швидше,” – додав Юй.

Тайвань вважає себе окремою державою і з 2022 року взяв курс на зближення і активну співпрацю з країнами Заходу. Водночас Китай називає острів “невід’ємною частиною своїх територій”, вважає владу країни сепаратистською і погрожує вторгненням.

США надають Тайваню військову допомогу, що збільшує ймовірність конфлікту Вашингтона з Пекіном.

Після інавгурації нового президента Тайваню Лай Чін-те 20 травня, Китай розпочав нові військові навчання з імітацією атак бомбардувальників.

На початку червня Китай звинуватив США у провокуванні непорозумінь через підтримку Тайваню та Філіппін.

Міністр оборони Китаю Лі Шанфу заявив, що всім прихильникам незалежності Тайваню загрожує самознищення.

Теги по теме
США
Источник материала
Поделиться сюжетом