У чому не можна відмовляти 14 червня і що потрібно зробити ввечері: прикмети та заборони на Михайла
У чому не можна відмовляти 14 червня і що потрібно зробити ввечері: прикмети та заборони на Михайла

У чому не можна відмовляти 14 червня і що потрібно зробити ввечері: прикмети та заборони на Михайла

15 червня православні віруючі за новим церковним календарем згадують святителя Михаїла, митрополита Київського.

У цей день вшановується пам'ять святого мученика. Інші назви свята: "Віт", "Амос", "День Фіта та Амоса", "Скотний заступник". Більшість прикмет цього дня пов'язані з урожаєм злаків.

Сьогодні обов'язково потрібно провести в будинку генеральне прибирання. Все випрати, зашити, якщо щось порвалося, промити всі куточки та побілити стіни. Також лагодять зламаний інвентар, чистять господарські будівлі та заготовляють дрова на зиму. Бажано ще прополоти бур'яни, спалити зайве сміття, навести лад у городі та на полях.

Сьогодні немає заборон на рукоділля, навпаки краще вишивати та прясти, бо раніше цього дня готували весільні рушники. Вважається, що сьогодні малюнок буде дуже красивим і нитка не заплутається.

Слід приготувати сьогодні каші з вівса, використовувати вівсяне борошно для млинців, хліба та печива. Якщо неподалік є поле, простежте, щоб тварини не їли молодий овес, бо вони можуть дуже захворіти.

З зеленого вівса можна приготувати настої, які допомагають при лікуванні шлунка, кишківника та легень.

День чудово підійде для того, щоб разом із друзями зібратися та повеселитися, смачно поїсти, особливо увечері. Жінки можуть помолитися святому Вітові за здоров'я для всієї родини. Бажано зробити це на світанку, поки роса не зійшла з трави. Покровитель почує і весь рік оберігатиме від недуг.

Молитва, церква. зображення з вільних джерел

Що не можна робити 15 червня

15 червня, як і в інший день, церква виступає проти сварок, лайки, пліток, наклепу, жадібності, заздрощів, зневіри.

Народні прикмети цього дня забороняють відмовляти в милостині - можна стати жебраком і викидати їжу - це до голоду та безгрошів'я. День Фіта вважається одним із найнепередбачуваніших у році - можуть відбуватися дрібні та великі неприємності, траплятися пожежі, нещасні випадки. Тому цього дня не радять поодинці ходити в ліс, у незнайомі місця та купатися у водоймах, щоб не сталося лиха.

Раніше ми повідомляли, що настав час молитися: найсильніші слова за Україну, які треба говорити щодня.

Источник материала
Поделиться сюжетом