У Японії спалахнула хвороба, яка вбиває людину за 48 годин: що відомо
У Японії спалахнула хвороба, яка вбиває людину за 48 годин: що відомо

У Японії спалахнула хвороба, яка вбиває людину за 48 годин: що відомо

У Японії поширюється захворювання, викликане так званою "м'ясоїдною бактеріею", яка може вбити людину протягом 48 годин. Це звичайний стрептокок групи А – бета-гемолітична грампозитивна бактерія. 

Про це розповідають японські вчені лікарі. Зазначається, що стрептокок А iGAS передається повітряно-краплинним та контактним шляхом і може спричинити "синдром стрептококового токсичного шоку". Частіше за все, зараження починається горла, хоча очаг інфекціїї може бути і на шкірі.

Люди доволі частно заражаються стрептококами, у тому числі і стрептококом А iGAS, що отримав назву "м'ясоїдна бактерія". Проте далеко не всі з заражених отримують стрептококовий токсичний шоковий синдром STSS. Вперше про смертельну хворобу, яку спричиняє "м'ясоїдна бактерія", почали говорити у  Японії, у 2017 році, проте тоді були десятки випадків хвороби.

Професор-інфекціонист з Токійського медичного університету Кен Кікучі, посилаючись на дані Національного інституту інфекційних захворювань, стверджує. що кількість випадків шоку STSS станом на червень цього року сягнула 977 більше ніж за весь минулий рік.

У більшості випадків стрептокок А iGAS спричиняє набряк і біль у горлі – симптоми як у звичайної ангіни. Стрептококовий токсичний шоковий синдром єнетиповою реакцією. Він починається з болю і набряку кінцівок (найчастіше це ноги). На фоні лихоманки і низького кров'яного тиску швидко прогресує некроз кінцівки. 

"Більшість смертей відбувається протягом 48 годин. Як тільки пацієнт помічає набряк на стопі вранці, до обіду набрчяк може поширитися на коліно. І людина може померти протягом 48 годин", – розповів Кен Кікучі.

За його даними, за нинішніх темпів зараження кількість випадків шоку STSS в Японії цього року може сягнути 2500 "із жахливою смертністю у 30%" випадків. При цьому професор закликає колег і взагалі людей не панікувати і дотримуватись "елементарної гігієни".

В інших країнах також спостерігалися випадки нетипового шокового синдрому STSS. У 2022 року п’ять європейських країн повідомили Всесвітній організації охорони здоров’я про збільшення випадків інвазивного стрептококового захворювання групи А iGAS. У свою чергу у ВООЗ заявили, що зростання кількості випадків стпрептококових заражень відбулося після зняття коронавірусних обмежень.

У будь-якому випадку це не хвороба Х. Нагадаємо, що хвороба Х – це потенційна загроза, яку вчені всього світу спільно намагаються завчасно спрогнозувати. Це робиться для того, щоб миттєво застосувати всі наявні ресурси для збереження життя людей.

Як повідомляв OBOZ.UA, миле 4-річне цуценя з Оклахоми, США, змінило колір хутра через рідкісну хворобу. Виявилося, що песик має вітиліго – дерматоз, за якого на тілі з'являються білі плями депігментації. Хвороба вражає як людей, так і звірів.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом