Українцям роздадуть гроші на оплату комуналки: в Мінсоці розповіли, куди звертатись
Українцям роздадуть гроші на оплату комуналки: в Мінсоці розповіли, куди звертатись

Українцям роздадуть гроші на оплату комуналки: в Мінсоці розповіли, куди звертатись

Українці, які витрачають на комуналку більше 20% сукупного доходу родини, мають право отримати субсидію. Монетизована (тобто надається коштами) допомога компенсує зростання тарифів на електроенергію. 

Про це повідомляє Міністерство соціальної політики. Субсидія надається особам зі складу домогосподарства, якщо вони сплачують за комунальні послуги більше, ніж визначений для них обов’язковий платіж. 

Платіж розраховується індивідуально для кожного домогосподарства і залежить від середньомісячного сукупного доходу на одну особу. Також мають значення майновий стан домогосподарства  і норми споживання. Адже за електроенергію, спожиту понад встановлений норматив, родина сплачуватиме за власний кошт.  

Оформити житлову субсидію може:

  • одна з осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні;
  • людина, яка орендує житло на підставі договору оренди;
  • внутрішньо переміщена особа, яка не зареєстрована, але фактично проживає у житловому приміщенні, навіть без укладення договору оренди;
  • за заявою опікуна чи піклувальника, неповнолітня дитина, яка залишилася без батьківської опіки або недієздатна особа працездатного віку, над якою встановлено опіку;
  • індивідуальний забудовник, якщо будинок не прийнятий в експлуатацію, але плата за житлово-комунальні послуги вже нараховується.

При призначенні субсидії враховуються доходи усіх осіб, які зареєстровані та/або задекларовані у житловому приміщенні. Проте, при подані заяви не забудьте зазначити, хто фактично проживає в квартирі/будинку. Якщо на день звернення за призначенням субсидії, хтось з родини перебуває за кордоном понад 60 днів, його має бути виключено зі складу домогосподарства і тоді його доходи не будуть враховуватися.

Розмір субсидії – це різниця між вартістю всіх комунальних послуг з урахуванням соціального нормативу та розміром обов’язкового платежу. Щоб визначити обов’язковий платіж, треба середньомісячний сукупний дохід домогосподарства помножити на обов’язковий відсоток платежу.  

Обов’язковий відсоток платежу також обчислюється за формулою. Для цього середньомісячний сукупний дохід ділять на кількість членів родини і визначають дохід на одну особу. 

Потім його ділять на розмір прожиткового мінімуму – з 1.01.2024 р. він становить 2920 грн. Результат ділиться на 2 (базовий коефіцієнт доходу для призначення субсидії), а потім множиться на 15% (базова норма плати за послуги).  

Наразі діє спрощений механізм звернення за житловою субсидією, без збирання довідок і витрачання часу на заповнення декларації. Заявник може подати спрощене звернення, а заяву і декларацію оформить Пенсійний фонд України на підставі інформації, яка наявна з офіційних реєстрах.

Подати спрощене звернення для призначення субсидії (або заяву  та  декларацію , якщо ви вирішили подати повний пакет документів) можна:

  • поштою або особисто в одному з сервісних центрів Пенсійного фонду України (ПФУ) ;
  • через портал електронних послуг  (обрати опцію "Заява на житлову субсидію чи пільгу") або мобільний додаток ПФУ;
  • через портал Дія  (ввівши у пошуку "Заява на субсидію");
  • у центрах надання адміністративних послуг;
  • через уповноважених осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради.
  • Для заповнення заяви треба мати кваліфікований електронний підпис (КЕП). 

У разі відмови у субсидії, маєте 14 днів, щоб доповнити або виправити дані з офіційних джерел інформації, якщо знайшли помилку у власних документах. Після перевірки оновлених документів Пенсійний фонд може призначити субсидію. 

Раніше OBOZ.UA писав про те, що в Україні з початком масових стабілізаційних відключень поширюють міфи про начебто експорт електроенергії в період обмежень. Такі твердження радше нагадують теорію змови, бо для цього необхідно фальсифікувати дані європейської платформи, підкупити українських чиновників, чиновників у сусідніх країнах ЄС та всіх енергетиків, причетних до імпорту та експорту.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом