Закон про мобілізацію транспорту має значні корупційні ризики, – ЗМІ
Закон про мобілізацію транспорту має значні корупційні ризики, – ЗМІ

Закон про мобілізацію транспорту має значні корупційні ризики, – ЗМІ

Після прийняття нового закону про мобілізацію на порядку денному для бізнесу стало питання не лише кадрів, але й військово-транспортного обов'язку, тобто вилучення та примусового відчуження транспортних засобів для потреб ЗСУ. Механізм "добровільно-примусової реквізиції" транспорту підприємств досі не прописаний, і викликає у бізнес-спільноти ряд питань, у тому числі – як запобігти потенційно можливій корупції.

Про це йдеться в аналітиці на сайті ЦТС.  

"Перше, що непокоїть учасників ринку - це невизначеність критеріїв і процедури виконання транспортного обов’язку. Адже під цю категорію може підпадати будь-яка одиниця рухомого парку підприємства, починаючи від автобусів для перевезення робочого персоналу і закінчуючи великотоннажними вантажівками і екскаваторами. На військовому обліку повинні стояти всі транспортні засоби компаній, включаючи легкові авто та водний транспорт – і виходить, що увесь цей транспорт буде заборонено переміщати", - вказує видання. 

Український бізнес ніколи не знаходився в дуже сприятливому становищі і не мав надлишкових ресурсів, кажуть експерти, опитані ЦТС. А через два роки від початку великої війни, коли бізнес змушений економити буквально на всьому, примусове вилучення транспорту стане ще одним додатковим ударом, після якого частина українських підприємств може просто закритися і не відновити свою роботу. 

"Ще один важливий аспект - захист від потенційних корупційних ризиків, про що вже зараз публічно говорять підприємці, зокрема, в аграрному секторі. За відсутності чітко визначених критеріїв, посадовці ТЦК можуть самостійно визначати, чий транспорт і в якій послідовності підпадає під виконання транспортного обов’язку. Враховуючи, що ціна питання може сягати десятків, а то і сотень тисяч доларів - виникає потужний важіль впливу на бізнес і людський фактор, а відтак, і можливості для незаконного збагачення і отримання неправомірної вигоди на рівні ТЦК", - пише ЦТС. 

Як відомо, згідно з новим законом про посилення мобілізації, громадяни та бізнес більше не зможуть вільно розпоряджатися автомобілями, що перебувають на військовому обліку в територіальних центрах комплектування (ТЦК), та переміщувати їх за межі області. Закон передбачає, що ТЦК отримають дані від МВС стосовно автомобілів у власності підприємців та громадян для виконання ними військово-транспортного обов’язку. Крім того, для керівників підприємств введуть частковий наряд на передачу транспортних засобів.

Источник материала
Поделиться сюжетом