Зарплати деяким чиновникам скоротили вдвічі: що сталося
Зарплати деяким чиновникам скоротили вдвічі: що сталося

Зарплати деяким чиновникам скоротили вдвічі: що сталося

В Україні внаслідок реформи оплати праці деяким чиновникам зарплати урізали вдвічі за рахунок скорочення розміру пенсії. Насамперед це стосується органів центральної влади.

Про це йдеться у матеріалі OBOZ.UA. "З початку року моя зарплата впала майже у два рази. Я начальник відділу. У мене була зарплата до 40 тис., і це зі ставкою в 11 тис. Решта – премії. Зараз у мене ставка 19 тис. грн, але премії обмежили так, що зарплата впала майже вдвічі. І я ще начальник відділу, то у мене відносно висока зарплата. А головні спеціалісти замість 25 тис. заробляють тепер 18 тис. грн і масово звільняються", – розповів OBOZ.UA співробітник одного з міністерств.

Таке зниження зарплат стало наслідком реформи оплати праці держслужбовців, яку впровадили з 1 січня. Раніше органи влади отримувати бюджет на зарплати на всі вакансії, але якщо частина вакансій була вільною, вони могли перерозподіляти "зайві" кошти між працівниками. У результаті в декого розмір премій був у рази вищий за розмір окладу.

У Кабміні вирішили, що це неправильно. Тому підвищили оклади і обмежили премії максимальним розміром у 30%. Для певних працівників така ситуація дійсно стала вигідною. Однак для більшості це призвело до суттєвого зменшення заробітних плат.

Краща ситуація в державних підприємствах. Вони не залежать від рішень уряду щодо розміру заробітних плат і тому можуть зберігати ринкові зарплати. Особливо відчувається різниця між зарплатами у керівництва найвищої ланки.

І виникає ситуація, коли міністр, що відповідає за всю галузь, отримує 80 тис. грн і курує бюджетами в десятки мільярдів, тоді як голова правління державної компанії отримує в рази більше і відповідає тільки за своє підприємство.

Як раніше писав OBOZ.UA, зарплати суддів залежать від рівня суду, а також посади судді. Наприклад, судді Верховного Суду можуть отримувати в рази більше, ніж місцеві судді. Також надбавка може бути за посаду (наприклад, більше заробляють голови). Так, голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду в середньому заробляє близько 430 тис. грн на місяць.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом