Застосунок "Резерв+": які існують міфи і як їх розвіяти
Застосунок "Резерв+": які існують міфи і як їх розвіяти

Застосунок "Резерв+": які існують міфи і як їх розвіяти

З 18 травня в Україні запрацював мобільний застосунок Міністерства оборони України "Резерв+". Він  призначений для військовозобов'язаних, призовників та резервістів віком 18-60 років, які бажають оновити онлайн свої облікові дані.

Менше ніж за місяць в інформаційному просторі з'явилося безліч фейків про застосунок. Які чутки поширюють про "Резерв+" і як насправді працює програма, повідомило видання "Укрінформ".

Часто фейки про застосунок поширює російська пропаганда, проте частина чуток з'являється всередині України. Зокрема, в соцмережах дехто стверджує, що застосунок нібито не має правового статусу і ніяк не врегульований законодавством. Але насправді функціонування додатка регулюється постановою Кабміну від 10 травня 2024 року про створення електронного кабінету військовозобов'язаного.

Крім того, фейки про нібито ненадійність застосунка неправдиві, адже насправді "злив" інформації про військовозобов'язаних неможливий.

Інформація про некоректну роботу "Резерв+" також не відповідає дійсності. Застосунок підтягує дані з реєстру "Оберіг", у якому є помилки внаслідок людського чинника.

Також неправдою є інформація про те, що застосунок створений за бюджетні гроші. Насправді Міноборони отримало програмне забезпечення за договором благодійної пожертви.

Нагадаємо, у застосунку "Резерв+" 18 червня з'явиться QR-код, який стане абсолютно рівноцінним електронним військово-обліковим документом. Зчитуватимуть його також через програму.

Як повідомляв OBOZ.UA, можливість розсилки повісток через "Резерв+" поки що не розглядається. Для цього відсутня законодавча основа на будь-якому рівні, пояснили у Міноборони.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом