84 зі 101 учасника саміту миру підписали спільне комюніке, - ЗМІ
84 зі 101 учасника саміту миру підписали спільне комюніке, - ЗМІ

84 зі 101 учасника саміту миру підписали спільне комюніке, - ЗМІ

80 країн та 4 організації підписали спільне комюніке Глобального саміту миру у Швейцарії. Про це у неділю, 16 червня, повідомила Радіо Свобода. Список опублікували на полях Глобального саміту миру у Швейцарії.

- Серед тих, хто комюніке не підписав - Саудівська Аравія, Таїланд, Індія, Мексика, ПАР, Бразилія та Об'єднані Арабські Емірати, - повідомила кореспондентка.

Президент України Володимир Зеленський зазначав, що у Глобальному Саміті миру у Швейцарії взяв участь 101 учасник.

Видання Swissinfo написало з посиланням на канцлера Австрії Карла Нехаммера, що підсумкову декларацію конференції по Україні у Швейцарії на горі Бюргеншток, ймовірно, не буде підписано всіма її учасниками. Але вони можуть підписати її пізніше. На саміт 15-16 червня приїхали представники 92 держав та восьми міжнародних організацій.

У проєкті, наданому, зокрема, інформаційним агентствам Ansa і Reuters, у тексті Росія позначається як винуватець війни в Україні, що призвела до величезних людських страждань і руйнувань. Текст також вимагає повернути Києву контроль над Запорізькою атомною електростанцією та доступ до своїх гаваней, наприклад, на Чорному морі.

Усі українські військовополонені мають бути звільнені, а діти, депортовані з України, мають бути повернуті на батьківщину. Загроза застосування ядерної зброї проти України під час війни є неприпустимою. Для досягнення миру потрібна участь усіх сторін. Сторони, що приймають, Швейцарія та Україна, сподіваються, що рішення про проведення подальшої мирної конференції буде прийнято до кінця поточного року.

Источник материала
Поделиться сюжетом