Більша кімната, краща школа. Карпачов пояснив, як різне ставлення до дітей може зіпсувати їм життя
Більша кімната, краща школа. Карпачов пояснив, як різне ставлення до дітей може зіпсувати їм життя

Більша кімната, краща школа. Карпачов пояснив, як різне ставлення до дітей може зіпсувати їм життя

Експерт з дитячої психології та розвитку особистості Дмитро Карпачов запевняє, що різне ставлення до дітей у сімʼї може мати серйозні наслідки для емоційного та психологічного здоровʼя. Це фахівець пояснив на прикладі одної мами, в якої донька має більшу кімнату, ніж її син. Крім того, дівчинка відвідує приватну школу, натомість її син ходить до державного ліцею.

За словами фахівця, будь-який прояв розмежування між малюками може включати проблеми з самооцінкою та створювати штучну конкуренцію. Психолог радить не акцентувати на відмінностях, а шукати сильні сторони в кожній дитині. Про це Карпачов розповів у телепроєкті "Супермама".

"Будь-який прояв розмежування між дітьми може мати безліч негативних наслідків. Вони можуть включати проблеми з самооцінкою та штучно створену конкуренцію між дітьми. Якщо у вас діти з різним темпераментом, важливо не акцентувати на їхніх відмінностях, а шукати сильні сторони в кожному з них. Більшість батьків не визнають, що люблять когось зі своїх дітей більше, проте фаворитизм може негативно вплинути на сімейні стосунки та психічне здоров'я дітей навіть у дорослому віці", – ділиться експерт.

Він також поділився, як уникнути конкуренції та створити гармонійні стосунки з усіма дітьми. Для цього Карпачов радить не порівнювати хлопчиків та дівчаток та зрозуміти, що кожен з них має свої сильні та слабкі сторони. За його словами, таке відношення може призвести до почуття неповноцінності та заздрості. Психолог рекомендує оцінювати досягнення індивідуально та визнавати успіхи кожної дитини окремо, без порівнянь.

Водночас фахівець звертає увагу на збалансований розподіл уваги. Для цього варто проводити час з кожним із малюків окремо. Таким чином вдасться встановити індивідуальні зв’язки й показати, що кожна дитина важлива для батьків.

Крім того, за словами Карпачова, необхідно слухати та підтримувати хлопчиків та дівчат, показуючи, що їх цінують. Він також радить справедливо розподіляти ресурси. А саме, слідкувати за тим, аби всі діти отримували рівні можливості у навчанні, розвитку та дозвіллі.

Також дорослим необхідно встановлювати однакові правила та обовʼязки для всіх синів та доньок. Таким чином вдасться уникати несправедливості.

Карпачов радить визнавати емоції дітей та підтримувати їх, хвалячи за зусилля та досягнення.

За словами фахівця, варто звертати увагу на традиції та ритуали сімʼї. У такий спосіб створюватимуться спільні спогади та зміцнюватимуться звʼязки між усіма членами родини. Крім того, необхідно вчити дітей мирно вирішувати конфлікти та поважати думки один одного.

Раніше OBOZ.UA розповідав, як правильно реагувати на істерики дітей.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом