Ймовірно, саме час: як часто варто міняти подушки
Ймовірно, саме час: як часто варто міняти подушки

Ймовірно, саме час: як часто варто міняти подушки

М’яка та пружна подушка потрібна для правильної підтримки шиї під час нічного відпочинку. До того ж вона має бути досить гігієнічною, адже предмет контактує з обличчям та дихальними шляхами. Але як зрозуміти, що ваша подушка вийшла з ладу і потребує заміни?

Знати це важливо ще й тому, що матеріал, з якого виготовлено подушку, з часом може стати більш проникним для пилових кліщів, які можуть спричинити алергію. Тому OBOZ.UA розбирався у нюансах догляду за подушками.

Як часто потрібно міняти подушки

Експерти твердять, що ці предмети постелі вимагають заміни раз на два роки. А то й раніше, якщо вони швидко зносилися. За два роки у подушці може накопичитись значна кількість мертвих пилових кліщів та їхнього посліду. Це мікроскопічні комахи, які живуть практично скрізь у домі, але особливо полюбляють текстиль і постіль. Для чутливих людей це може стати причиною нападу алергії і навіть астми.

Як зрозуміти, що подушки пора міняти

Якщо вам потрібні конкретні ознаки, які вкажуть на те, що пора міняти подушку, то ось кілька варіантів.

Вони вилиняли

З часом подушки втрачають колір. Якщо предмет виглядає полинялим, у ньому накопичились піт, шкірне сало і відмерлі клітини, які є поживним середовищем для бактерій та пилових кліщів.

Вони втратили форму

Подушка, що втратила свою форму, більше не забезпечує належної підтримки шиї та голови під час сну. Це може призвести до дискомфорту, болю та погіршення якості відпочинку. Складіть свою подушку навпіл. Якщо вона не повертається одразу у свою форму, значить вона втратила свої якості і її час замінити.

Вони неприємно пахнуть

Негайно замініть подушку, якщо помітите неприємний запах. Це може бути ознакою розвитку всередині предмета цвілі. Особливо звертайте на цей нюанс увагу, якщо ви лягаєте спати з мокрим волоссям. Грибки, що викликають цвіль, також є сильними алергенами і можуть вражати навіть людей, не схильних до таких станів.

Вас мучать симптоми алергії

Якщо ви помітили, що ваша алергія посилюється вночі або після того, як ви полежали на подушці, це може бути ознакою того, що у предметі накопичились алергени. Якщо симптоми не проходять після прання предмета, з подушкою однозначно потрібно попрощатись.

Як продовжити строк служби подушки

Регулярно періть свої подушки. Якщо вони придатні до машинного прання, обирайте температуру 50-60 градусів для їх чищення. Подушки, які не можна доглядати в машині, періть вручну у теплій мильній воді.

Обирайте м’які та рідкі засоби для прання без запаху. Вони краще виполіскуються з подушок і не так часто викликають алергію.

Сушіть подушки у сушильній машині зі спеціальними м’ячиками, які будуть збивати наповнювач і не дадуть йому злипнутись. Якщо подушку не можна сушити машинним методом, загорніть її в рушник і дайте йому увібрати вологу, а потім покладіть її на повітрі. Якщо розташувати мокру подушку на сонці, ультрафіолет її додатково продезінфікує.

Використовуйте захисні чохли для подушок. Їх вдягають під наволочку і перуть час від часу. Такий чохол допоможе захиститися від пилових кліщів та інших алергенів,.

Раніше OBOZ.UA розповідав, як прати подушки з різними наповнювачами.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Источник материала
Поделиться сюжетом