Панцерники французького виробництва витримали удари російських авіаційних бомб
Панцерники французького виробництва витримали удари російських авіаційних бомб

Панцерники французького виробництва витримали удари російських авіаційних бомб

БТРи VAB французького виробництва, нещодавно передані українським військам у рамках військової допомоги, витримали прицільний удар російської керованої авіаційної бомби.

Незважаючи на значні пошкодження, транспортні засоби залишилися в робочому стані та змогли евакуюватися із зони удару власним ходом.

Напад стався в місці, де стояли кілька французьких автомобілів VAB. Влучний удар завдав численних пошкоджень бронекорпусам БТР. Однак міцна конструкція VAB дозволила їм залишатися мобільними. Після удару пошкоджені транспортні засоби змогли завантажити на транспортні платформи для ремонту та швидкого відновлення.

Українські військовослужбовці високо оцінили роботу VAB, відзначивши їх стійкість, незважаючи на вік. VAB перебуває на озброєнні французьких військових понад 40 років і поступово замінюється колісними бронемашинами Griffon нового покоління. Французька влада пообіцяла продовжити постачання цієї бронетехніки в Україну. Значна кількість VAB вже є частиною арсеналу українських військових, допомагаючи їм захищатися від російської агресії.

VAB, понад 5000 одиниць, вироблених з 1976 року, є універсальним бронетранспортером, який використовується в різних конфігураціях. Близько 4000 цих машин служать у французьких військових, які використовували їх у війні в Перській затоці та численних миротворчих місіях. VAB також експортується приблизно в 15 інших країн і експлуатується в них.

VAB має зварний сталевий броньовий корпус, який забезпечує захист від вогню стрілецької зброї та осколків снарядів. У передній частині машини знаходиться відділення управління, сидіння водія розташоване ліворуч, а місце командира — праворуч. За ним розташований моторний відсік, який містить шестициліндровий дизельний двигун потужністю 320 к.с. з гідромеханічною трансмісією, що пропонує п’ять передач вперед і одну передачу назад. Цей відсік обладнаний окремою системою пожежогасіння. Незалежна підвіска VAB з гідравлічними амортизаторами дозволяє розвивати швидкість до 110 км/год на шосе з запасом ходу 1000 км.

Источник материала
Поделиться сюжетом