Росія може використати ЗАЕС як шантаж: чому Гроссі не приїхав на Саміт миру
Росія може використати ЗАЕС як шантаж: чому Гроссі не приїхав на Саміт миру

Росія може використати ЗАЕС як шантаж: чому Гроссі не приїхав на Саміт миру

Це 24 Каналу зауважив кандидат політичних наук, експерт-міжнародник Станіслав Желіховський. За його словами, не можна виключати, що окупанти можуть використати ЗАЕС для шантажу.

"Цього не можна виключати"

Станіслав Желіховський зазначив, що Росія загрожує світу ядерною катастрофою. Не лише у контексті використання зброї масового знищення, а й окупації атомних електростанцій, які вона зайняла після початку повномасштабного вторгнення в Україну. Першою була Чорнобильська АЕС, але зараз вона вже деокупована та перебуває під контролем України. А ЗАЕС досі перебуває в окупації.

Невідомо, як Росія може там спрацювати у контексті того, що може використати цей важливий енергетичний об'єкт як шантаж чи ультиматум, як вони це люблять. Тим паче вже були свідчення, що були закладені якісь боєзаряди і так далі. Мені важко сказати, наскільки це відповідає дійсності, але знаючи Росію, цього не можна виключати,
– сказав він.

У червні 2023 року росіяни підірвали Каховську ГЕС. Потрібно залучати велику кількість світової громадськості, щоб вони привертали увагу до цієї проблеми. Україна перебуває у центрі Європи, тому якщо станеться катастрофа, від цього постраждають інші держави.

Гроссі відмовився від участі у Саміті миру: що відомо

  • У швейцарському Бюргенштоці 15 червня стартував Саміт миру. У конференції беруть участь 92 країни, Рада Європи, ОБСЄ, Організація американських держав, а також всі ключові інституції ЄС. Натомість генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі відмовився від участі.
  • Під час інтерв'ю Гроссі заявив, що не братиме участі у Саміті миру. Він прокоментував, що таке рішення є прагненням МАГАТЕ "не змішувати політичні міркування з технічною роботою".
  • На противагу гендиректор МАГАТЕ додав, що нібито "був на зв'язку" у процесі підготовки саміту з міністром енергетики України Германом Галущенком, а також провів зустріч з главою МЗС Швейцарії Ігнаціо Кассісом.
Источник материала
Поделиться сюжетом