Створено твердотільні акумулятори, які зможуть зробити поїздки електрокарів довшими
Створено твердотільні акумулятори, які зможуть зробити поїздки електрокарів довшими

Створено твердотільні акумулятори, які зможуть зробити поїздки електрокарів довшими

Подорож Factorial Energy в інновації твердотільних акумуляторів почала набирати значних обертів минулого року. На виставці CES 2023 компанія у співпраці зі Stellantis представила свій твердотільний елемент ємністю 100 А-год.

До жовтня 2023 року Factorial відправила свої перші зразки глобальним автомобільним партнерам, доставивши понад 1 000 елементів лише Mercedes-Benz.

На останньому етапі компанія Factorial відправила Mercedes-Benz перші 106-Ah B-зразки, що є значним прогресом у процесі тестування і розробки. Це важливе досягнення, адже фактично це перша оголошена поставка твердотільних акумуляторних елементів зразка B світовому автомобільному виробнику.


Нові батареї продовжать дальність поїздки електромобілів / Фото Factorial Energy

Хоча термін "оголошена" залишає місце для можливості того, що інші елементи зразка B були відвантажені, але не розголошуються публічно, прогрес Factorial залишається помітним.

Важливе тестування

В автомобільній промисловості акумуляторні елементи та інші компоненти проходять суворий багатоетапний процес тестування і розробки, просуваючись від А-зразків до D-зразків, перш ніж досягти повноцінного виробництва.

  • А-зразки – це початкові робочі прототипи повнорозмірних комерційних елементів.
  • В-зразки – це більш зрілі прототипи, які піддаються більш суворим випробуванням. Наразі компанія Factorial зосереджена на інтеграції зразків B у модулі та акумуляторні батареї для всебічного тестування та оптимізації.

У твердотільних батареях Factorial використовується запатентована технологія Factorial Electrolyte System Technology (FEST).

Батарея містить літій-металевий анод, квазітвердий електроліт і катод високої ємності. Використання легкого металевого літію дозволяє цим батареям досягати щільності енергії до 391 Вт-год/кг, що значно перевищує межу в 300 Вт-год/кг, встановлену для літій-іонних технологій поточного покоління, і більш ніж удвічі перевищує ємність типових літій-залізо-фосфатних (LFP) акумуляторів.


Схематичний склад батареї FEST / Фото Factorial Energy

Крім того, квазітвердий електроліт підвищує безпеку порівняно з рідкими електролітами, що використовуються в літій-іонних батареях.


Акумуляторна батарея FEST / Фото Factorial Energy

Кінцевою метою Factorial є розробка акумуляторів, здатних забезпечити пробіг транспортного засобу понад 966 кілометрів на одному заряді від батареї ємністю 90 кВт-год. Ці батареї розроблені так, щоб бути приблизно на 30% легшими і меншими, ніж звичайні літій-іонні батареї, забезпечуючи значні переваги в ефективності та продуктивності транспортного засобу.

Крім того, батареї FEST спроєктовані таким чином, що їх можна виробляти на існуючому обладнанні для виробництва літій-іонних батарей з мінімальними модифікаціями, що полегшує виробникам перехідний період.

Теги по теме
Техно
Источник материала
Поделиться сюжетом